Диетите с мляко и млечни продукти са едни от най-строгите, но пък резултатите винаги си заслужават. Ето защо диетата със скир е препоръчителна за тези, които решително искат да се погрижат както за фигурата си, така и за здравословното си състояние.
Нужно е най-напред накратко да се поясни какво е скир.
Става въпрос за млечен продукт с произход от Исландия, наподобяващ цеденото кисело мляко, което всички познаваме. Предлага се както в натурално състояние, така и овкусен с плодове, ядки, подсладители.
Достойнствата на този хранителен продукт включват витамини и минерали, като на първо място е калцият и бактерии с пробиотично действие. Калцият поддържа костите, а пробиотиците са благоприятни за чревното здраве. Освен това скирът има засищащо действие, подпомага сърдечната дейност, регулира нивата на захар в кръвта, профилактика е срещу остеопорозата и подпомага процеса на отслабване.
Диетата със скир е подходяща, тъй като това е естествено обезмаслен продукт, макар да се добавя понякога сметана при обработката, но количеството не може да увеличи съдържанието на мазнини. Освен това протеините в него са повече, отколкото в другите млечни продукти. Здравните ползи при консумацията на скир определят неговото използване при диети както за отслабване, така и при лечебни диети, наложени от различни заболявания.
Основните здравни ползи при лечебните диети се заключават в следните предимства на скира:
1. Продуктът засища за дълго време, защото е гъст хранителен продукт с богато съдържание на протеини. Протеин, произведен от мляко и продуктите му, регулира кръвната захар, укрепва костите и пречи на стопяването на мускулната маса при значително отслабване. Високопротеиновите храни регулират теглото, защото намаляват чувството на глад и така регулират теглото.
2. Пази от остеопороза - скирът съдържа калций в отлични количества. Почти цялото количество от този минерал е в костите и зъбите и увеличава тяхната плътност. Една порция осигурява 20 процента от дневното количество минерал, нужен на тялото.
3. Подпомага сърдечното здраве - млечните продукти, в това число и скирът, намаляват нивата на кръвно налягане и с това пазят сърцето.
4. Поддържа кръвната захар в добро ниво - заради ниското съдържание на въглехидрати скирът контролира добре захарта в кръвта. Замяната на въглехидратите с протеини, както става с консумацията на скир, подобрява важния контрол над захарта в потока на кръвта.
Въпреки многобройните ползи, в хранителната си диета не бива да го включват алергичните към казеин и страдащите от лактозна непоносимост.
Скирът може да се консумира както самостоятелно, така и в различни рецепти - като любимо смути с горски плодове, със сьомга и авокадо, в съставките на палачинките, плодови десерти или в салата Снежанка, която е популярна у нас.