Ако сте решили да постите преди този Великден, но вече ви се хапва месо, предлагаме ви няколко апетитни рецепти, които са идеална алтернатива на месните ястия.
Може да си приготвите вкусни шишчета, кюфтета, салам и дори сладолед, без да нарушавате правилата на Великденския пост.
Шишчета от сайтан
Необходими продукти: 10 килограма сайтан, 5 литра вода, 5 литра бульон и подправки по ваш вкус
Начин на приготвяне: Водата се изсипва в голям съд и към нея се прибавя 2/3 от брашното. Смесете ги с лъжица, а след това добавяйте постепенно и останалото брашно до получаването на тесто. Изсипете го на плота и го месете, докато се стегне.
Поставете тестото във вода и всеки път, когато тя побелее, я сменяйте с нова. Тестото е готово, когато стане жълтеникаво и с бели зрънца.
Направете бульон по свой избор и в него пуснете тестото, нарязано на малки парчета. Варете час и половина и след това отцедете парчетата тесто. Залейте ги с марината по ваш избор и го оставате за най-малко 12 часа.
След това може да ги подредите на дървени шишчета заедно със нарязани зеленчуци и да ги печете по не повече от 5 минути на всяка страна.
Кюфтетата от леща
Необходими продукти: 1 чаена чаша леща, 1 картоф, 1 морков, половин лимон, 3 скилидки чесън, 1 чаена лъжички накълцани зелени подправки, сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне: Накиснете лещата в студена вода за около 12 часа. След това я смелете на едро в блендер. Смелете също моркова, картофа и чесън. Добре разбъркайте сместа, след което прибавете и подправките.
Оформете топчета като кюфтета и ги запържете в мазнина до златисто.
Постен Салам
Необходими продукти: 1 чаша чаша сух лющен грах, 2 чаени чаши вода, 3 скилидки чесън, половин глава червено цвекло, 1 чаена лъжичка смлян кориандър, половин чаена лъжичка индийско орехче, 1 чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка черен пипер, половин чаена лъжичка майорана
Начин на приготвяне: Запържете граха и след това го смелете с блендер. Настържете цвеклото и го смесете с граха, подправките и чесъна. отново смелете всичко с блендер. Пюрето напълнете в пластмасови бутилки с изрязано гърло. Оставете го в хладилник за една нощ.
Панирана риба с тофу
Необходими продукти: 300-400 сирене тофу, 8 листа нори, 4 супени лъжици соев сос, 4 супени лъжици вода, 200 милилитра вода, зехтин за запържване, 8 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица оцет, щипка черен пипер, половин чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, половин чаена лъжичка сода бикарбонат
Начин на приготвяне: Направете панировката, като смесите водата, брашното и оцета. Прибавете и содата, като бъркане непрекъснато. Накрая прибавете черния пипер, солта и захарта.
Нарежете сиренето с дебелина от около половин сантиметър и го потопете в овкусител по ваш избор за 10-15 минути. В отделна купа смесете соевия сос с вода и тях потапяйте предварително нарязаните листа нори.
След като потопите едно от листчетата, с него увийте парче от сиренето, а накрая потопете в панировката. Парчетата се запържват в зехтин по 1-2 минути на всяка страна.
Постен Сладолед
Необходими продукти: 2 банана, 2 супени лъжици фъстъчено масло и веган шоколад;
Начин на приготвяне: Нарежете бананите и ги замразете. След това ги смелете с блендер. Към тях прибавете фъстъченото масло и натрошения шоколад. Смелете ги, докато станат на хомогенна смес и след това може да си хапвате от сладоледа.