Непоносимостта към глутена е все по-често срещана сред съвременните хора, а мнозина си мислят, че тя се изразява само със стомашни неразположения, промяна в теглото, подуване, умора. Истината обаче е, че чувствителността към този протеин, намиращ се пшеницата, ръжта и други зърнени храни, може да се прояви по много други различни начини.
Учени сигнализират, че влиянието на глутена допринася за отключването на редица заболяния, като голяма част от тях до неотдавна изобщо не са свързвали с него. Ето и някои от тях:
– Болест на Хашимото – представлява автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което протича със симптоми като трудно преглъщане, дискомфорт в зоната на шията, промяна в теглото, отслабване на паметта, липса на енергия и др. Причините за този здравословен проблем все още не са напълно разгадани от учените, но се смята, че за появата му оказват влияние стресът, фамилната обремененост и някои други фактори, сред които влиянието на глутена;
– Тревожни разстройства – за тях говорим, когато е налице тежка тревожност, продължаваща с дни, като в много от случаите тя не е адекватна на случващото се около пациента. Състоянието е придружено от симптоми като непреодолим страх, паника, потене, сърцебиене, главоболие, негативни мисли. Те могат да възникнат при различни обстоятелства, както и под въздействието на някои вещества, сред които кофеин, глутен и др;
– Аутизъм – този вид състояние се изразява с трудност при общуването, аномалии в развитието на детето, неумение за изразяване на чувствата и др. Редица проучвания, направени досега, ясно показват, че това заболяване има връзка с по-трудната обмяна на веществата. Според специалистите при хората с аутизъм протеините глутен и казеин не могат да се разградят и усвоят успешно. Ето защо се препоръчва те да се избягват;
– Множествена склероза – представлява автоимунно невродегенеративно хронично заболяване, за което учените все още имат много въпроси. Смята се, че за появата на състоянието оказват ефект стресът, нездравословният начин на живот, намаленото излагане на слънчева светлина. Според някои специалисти въздействието на глутена в този случай също е ключово;
– Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – е заболяване, което се проявява още в детските години на пациентите и се изразява с неумение за самоконтрол, импулсивни и прибързани действия. Много често протича и с липса на добра концентрация. Някои от засегнатите лица успяват до голяма степен да контролират състоянието в по-напреднала възраст, но други – не. Заболяването продължава да буди противоречиви коментари сред учените. Според някои то е наследствено заболяване, а други търсят причина в начина на хранене на пациентите.