ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Мазнини и въглехидрати – добри или лоши?

Мазнини и въглехидрати – добри или лоши?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k464
Въглехидрати
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Мазнините и въглехидратите са сред най-оспорваните елементи на храненето, когато става въпрос кое е полезно и кое – не. Повечето хранителни режими тотално ги отричат. Има обаче диетолози, които не са на това мнение.

Дейвид Ънуин, лекар в град Саутпорт, Великобритания, има доста нетрадиционен подход към своите пациенти. При него идват хора с диабет тип 2 и такива, целящи да свалят излишните килограми. Той им предписва лечение, точно обратното на това, което официалната медицина препоръчва.

Според Ънуин най-удачно в подобни състояние, е пациентът да спре да брои калориите. Той препоръчва похапването на богата на мазнини храна, дори крайно отричаните наситени мазнини. Захарта и нишестето пък, които са въглехидрати, трябва да се избягват.

Убежденията на доктора са прости. Според него в съвременната ни диета има само едно вредно нещо и това са въглехидратите. За това хората трябва да избягват захарта. Всичко останало е позволено.

Въпреки че методите на Ънуин се смятат за налудничави от гледна точка на съвременната медицина, той твърди, че пациентите му с диабет се подобряват. След като се подложили на неговия метод на хранене, по-голямата част от тях свалили кръвната захар, а някои дори спрели лекарствата, които от години пиели. Пациентите с наднормено тегло пък отслабвали.

Мазнини

От известно време насам все повече лекари и диетолози се връщат към тази диета. Националният форум по проблемите на затлъстяването във Великобритания, провел се миналия месец, за пръв път сериозно разгледа част от съветите на д-р Ънуин.

Медиците стигнаха до заключението, че е крайно време хората да се отърват от изчисляването на калориите, храните с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати.

Твърдението има много противници. Според някои позволението да похапваме всичко може да се сравни с позволението да пушим, защото в редки случаи това се оказвало превенция срещу рака на белия дроб. В същото време редица опити показват, че ако се храним с аналигично количество калории, но доставени от мазни храни, в крайна сметка затлъстяваме много повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest