Хранителното меню, към което се придържаме, трябва да зависи не само от личните ни предпочитания, но и възрастта ни. Вижте как трябва да се храни една жена в различните периоди от живота си, за да се радва на красиво и здраво тяло.
На двадесет години
В периода след тийнейджърските си години все още се чувствате добре и метаболизмът ви работи на бързи обороти. Това обаче не трябва да ви подтиква към похапването на така наречения фаст фууд, както и на торти. Оказва се, че именно сладкото може да окаже неблагоприятен ефект на организма ни до тридесетата година. За сметка на това е желателно на трапезата 20-годишните момичета да присъстват повече плодове, зеленчуци, риба, нетлъсто месо, зърнени и житни храни.
На тридесет години
Ето че навлизате в период, в който се изисква да помислите повече за укрепването на костите си, тъй като нараства рискът от остеопороза. По тази причина 30-годишните дами по-добре да хапват нискомаслени млечни продукти, плодове, зеленчуци и пълнозърнести култури.
На четиридесет години
Представителките на нежния пол, които се намират в тази възраст, е добре да ограничат храни с висок гликемичен индекс. Налага се също така да се откажат от пържените храни. В менюто на тези дами трябва да присъстват плодове, зеленчуци, масла, месо, риба, млечни продукти. В този период е желателно да се понамали и общият прием на калории.
На петдесет години
Това е периодът, през който много от дамите навлизат в менопауза, поради което и нивото на естрогенът в организма им намалява. В тази възраст метаболизмът става още по-бавен и се появяват проблеми с костната плътност. Ето защо се налага дамите, които са навършили 50 години, да приемат повече храни, които са източник на омега мастни киселини и антиоксиданти, плодове, млечни продукти, пише БГНЕС.
На шестдесет години
В този период от живота си жените често страдат от наднормено тегло, както и от сърдечно-съдови заболявания, ето защо диетата им трябва да е съставена изключително прецизно. Налага се да поведете битка не само с излишните калории, но и с опасния холестерол. По тази причина лекарите препоръчват животинските мазнини да бъдат заменени с растителни. Диетата трябва да включва основно плодове. Ако се консумира месо или риба, те обезателно трябва да са нетлъсти.