Натуралните сокове могат да бъдат вредни за здравето на хората, алармират учени от университета в Копенхаген, Дания. В плодови напитки те установиха високо съдържание на антимон.
Антимонът е сивобял метал, който днес се използва за производството на полупроводници. Високите му дози са фатални за хората, съобщава Daily Telegraph.
Проучването показа, че в соковете на някои от най-известните търговски марки в Европа, съдържанието на антимон в 2.5 пъти повече от допустимите граници. В някои напитки антимонът дори бил 10 пъти повече.
Учените обясняват, че антимонът навлиза в натуралния сок от пластмасови бутилки. Лимонената киселина, която присъства в съдържанието на всички сокове, ускорява извличането на антимона.
Повишената концентрация на химикали учените установили и в сокове, опаковани в картонени кутии. Което според тях означава, че антимонът попада в напитките още преди тяхното опаковане.
Дори най-ниската концентрация на антимона може да предизвика неблагоприятно въздействие върху репродуктивните функции и аномалии в развитието на бъдещото дете. Също до синдрома на Даун. Веществото може да причини както рак, така и белодробни болести, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на щитовидната жлеза. Най-голям риск обаче има при хората, които консумират натуралните напитки в големи количества.
Производителите от своя страна уверяват, че потребителите няма причина да се притесняват за качеството на продуктите.