Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
2 от 4 Снимки
4-7-годишна възраст
Малкото човече вече осъзнато се вглежда в околния свят и започва да възприема себе си като самостоятелна личност. Рядко може да отвлечем вниманието му с игра, защото вече намира подтекста на действията ви. Това кара родителя да избухва по-често и да използва физическото си превъзходство. И прави грешки. Най-лесното е те да се замаскират с подаръци и подкупи, но детето бързо привиква и към тях. Ето защо има универсален метод – да ми кажете, че го обичате. Обяснете му, че избухването е било от умора, от това, че сме се чувствали зле. Можем да си спомните забавна случка от ежедневието, от филм или книжка – това помирява така бързо и ефективно като смеха. Похвалете детето за работата, която е свършило, или че ви е помогнало. Накарайте го да осъзнае, че е скъпо, въпреки недоразуменията, предизвикали скарването.

Конфликтите в едно семейство са неизбежни. В името на добрите отношения трябва да сме наясно как да се справяме с тях. Това е особено важно, когато става въпрос за деца.

Общуването с децата по правило е по-специално. Докато при възрастните конфликтите да имат някакъв здравословен елемент, изясняването на недоразумения с децата е способно да ги нарани сериозно. Понякога родителите изливат натрупалия се гняв от деня именно върху малкия човек у дома. Без да осъзнават, те се възползват от нищожната, но все пак реална власт върху него.

Добрият родител признава, когато не е прав и когато е прекалил в реакцията си. За жалост секунда невнимание и плачът на мъника или мълчанието, на тийнейджъра продължават дълго.

В такъв момент слушайте сърцето, но имайте предвид и възрастовите особености на детето. Едно е да се сдобряваш с малко дете, друго е да възстановиш отношенията си с тийнейджър.

Вижте в галерията как да се сдобряваме с детето предвид възрастта му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати