Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
3 от 4 Снимки
Ученик
Макар в начален курс, детето вече е ученик. Пред него трябва да сте изградили авторитет, който да го кара да продължава да приема думите ви за безусловна истина. Конфликтите на този етап имат своята специфика. Житейският опит на детето в тази възраст го прави по-внимателно към емоциите. То много по-добре улавя кога сме несправедливи. Време е да заложите на Активното слушане и Аз обещавам. При конфликт слушайте и осъзнавайте какво иска да ви каже. След конфликта му опишете какво точно изпитвате. Започнете разговора с притеснявах се, беше ми трудно, надявам се. Не се страхувайте да бъдете слаби, защото така ще предизвикате доверието му. Подкрепете думите си с непосредствен контакт, като нежното докосване от време на време, прегръдката, ласкавото разрошване на косата. Изразете любовта и няма да сбъркате.

Конфликтите в едно семейство са неизбежни. В името на добрите отношения трябва да сме наясно как да се справяме с тях. Това е особено важно, когато става въпрос за деца.

Общуването с децата по правило е по-специално. Докато при възрастните конфликтите да имат някакъв здравословен елемент, изясняването на недоразумения с децата е способно да ги нарани сериозно. Понякога родителите изливат натрупалия се гняв от деня именно върху малкия човек у дома. Без да осъзнават, те се възползват от нищожната, но все пак реална власт върху него.

Добрият родител признава, когато не е прав и когато е прекалил в реакцията си. За жалост секунда невнимание и плачът на мъника или мълчанието, на тийнейджъра продължават дълго.

В такъв момент слушайте сърцето, но имайте предвид и възрастовите особености на детето. Едно е да се сдобряваш с малко дете, друго е да възстановиш отношенията си с тийнейджър.

Вижте в галерията как да се сдобряваме с детето предвид възрастта му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати