Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Сдобряването с детето във всяка една възраст: Кога и как

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
4 от 4 Снимки
12-17 години
Хормоните у детето вече бушуват. То става все по-неуправляемо. Това кара родителя да се възмущава и тревожи, като не спира да дава примери от своето детство. Вместо да разгръщате безкрайното поле на безспорния си авторитет, заложете на активно сътрудничество. Вашата роля вече не е да наставлявате, а да подсказвате и препоръчвате. Старайте се вашият тийнейджър да мисли, че сам е стигнал до вярното решение. Превърнете се в насочваща сила. Същия подход използвайте и при конфликт – предложете на обиденото дете да се постави на наше място в момента, когато емоциите са избухнали. Нека предложи своя модел за поведение в дадената ситуация. Специалисти препоръчват по време на разговора за сдобряване да използвате собственото име на детето. Не пълното, а умалителното, с което изразявате обичта си. Така звучите доверително и предразполагащо.

Конфликтите в едно семейство са неизбежни. В името на добрите отношения трябва да сме наясно как да се справяме с тях. Това е особено важно, когато става въпрос за деца.

Общуването с децата по правило е по-специално. Докато при възрастните конфликтите да имат някакъв здравословен елемент, изясняването на недоразумения с децата е способно да ги нарани сериозно. Понякога родителите изливат натрупалия се гняв от деня именно върху малкия човек у дома. Без да осъзнават, те се възползват от нищожната, но все пак реална власт върху него.

Добрият родител признава, когато не е прав и когато е прекалил в реакцията си. За жалост секунда невнимание и плачът на мъника или мълчанието, на тийнейджъра продължават дълго.

В такъв момент слушайте сърцето, но имайте предвид и възрастовите особености на детето. Едно е да се сдобряваш с малко дете, друго е да възстановиш отношенията си с тийнейджър.

Вижте в галерията как да се сдобряваме с детето предвид възрастта му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати