ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Лесни начини да намалите задържането на вода

Лесни начини да намалите задържането на вода

Лесни начини да намалите задържането на вода
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

За задържане на вода се говори, когато в тялото се натрупват излишни течности. Състоянието се нарича още оток или задържане на течности. Случва се в кръвоносните съдове или в тъканите и кухините и причинява подуване на ръцете, краката, глезените.

Различни неща водят до задържане на вода. Някои не са сериозни като бременност, дните преди месечния цикъл, залежаване, дълго седене. В други случаи обаче задържането на течности може да показва сериозен здравословен проблем като бъбречно заболяване или сърдечна недостатъчност.

На каквото и да се дължи, дори и с цел просто удобство, е хубаво да се отървете от състоянието. За целта не е нужно да оставяте солени суми в близката аптека или да се подлагате на странни процедури.

Лесни начини да намалите задържането на вода

На първо място, намалете приема на сол. Да, дори и само това може да реши проблема, защото прекаляването с натрия е основната причина за задържането на вода. Натрият се свързва с водата в тялото и спомага за поддържането на баланса на течностите както вътре, така и извън клетките. Ако обаче често ядете ястия с високо съдържание на сол, балансът се нарушава и започвате да задържате течности с всичките неприятни от това последици.

Друг начин, чрез който да се отървете от състоянието, е да увеличите приема на магнезий. Важният минерал участва в повече от 300 ензимни реакции, които поддържат функционирането на тялото. Проучвания показват, че 200 мг магнезий на ден намаляват задържането на вода при жени с предменструални симптоми. Можем естествено да си набави минерала с консумация на ядки, пълнозърнести храни, черен шоколад и листни зелени зеленчуци.

Решение на проблема е и увеличението на приема на витамин B6. Той важен за образуването на червени кръвни клетки и служи за много други функции в организма. Установено е, че намалява задържането на вода при жени с предменструален синдром. Храните, богати на витамина, са банани, картофи, орехи и месо.

Лесни начини да намалите задържането на вода

Спасение от задържането на вода могат да са и храните богати на калий. Минералът помага да се изпращат електрически сигнали, които поддържат тялото в движение. Той също може да бъде полезен за здравето на сърцето. Калият спомага за намаляване на задържането на водата по два начина – като намалява нивата на натрия и като увеличава производството на урина. Бананите, авокадото и доматите са някои от храните, които имат високо съдържание на калий.

Храненето с рафинирани въглехидрати води до бързи скокове в кръвната захар и нивата на инсулина. Високите нива на инсулин карат организма да задържа повече натрий чрез увеличаване на повторната абсорбция на натрий в бъбреците. Това води до по-голям обем течност в тялото ви. Така че, ако избягвате продукти като преработени захари и зърнени храни, като например захар и бяло брашно, може да се отървете и от задържането на течности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest