Храни и напитки, които оцветяват зъбите

Оцветяващи храни

Оцветяването на зъбите често предизвиква неудобство у всеки човек и той започва да се срамува от усмивката си. За съжаление, някои от любимите ви храни и напитки могат да причинят пожълтяване на зъбите.

Поради тази причина сме подбрали 10 храни и напитки, които оцветяват зъбите. Вижте кои са тези продукти и бъдете внимателни с тях, за да не се наложи после да прибягвате до избелване на зъбите.

Кафе

Кафе

Кафето от дълго време е известно, с това че оцветява зъбния емайл. То променя рн-баланса в устата, което съдейства за оцветяване на зъбите. Може да опитате да пиете кафето от чаша с капак или да използвате сламка, за да се предотврати прекият контакт на кафето със зъбите.

Цитрусови плодове

Дори здравословните плодове могат да засегнат деликатния зъбен емайл на човек. Киселините от цитрусовите плодове също създават кисела среда, която може да отслаби зъбния емайл и да го направи по-податлив на оцветяване.

Безалкохолни напитки

Кока кола

Захарните напитки имат същия ефект като сладкишите. Те увеличават киселинността и насърчават растежа на бактерии в устната кухина. Дори безалкохолните напитки без захар са вредни, тъй като причиняват износване на зъбния емайл и в крайна сметка се стига до оцветяване на зъбите.

Чай

Много черни, зелени и билкови чайове съдържат танин, който оцветява зъбите и венците. Зеленият чай оставя мътно сиво петно върху зъбите, черният чай - жълтеникави петна, а билковият чай от лайка може да причини оцветяване на зъбите. Според някои проучвания добавянето на мляко или сметана към чая може да намали риска от оцветяване на зъбите.

Горски плодове

Горски плодове

Горските плодове са здравословни, но са известни с това, че оцветяват зъбния емайл. Едно от решенията е да ги консумирате под формата на смути или да ги пиете със сламка, за да избегнете оцветяване на зъбите.

Червено вино

Червеното вино оставя сив оттенък върху зъбния емайл, заради съдържанието на танин, както и на киселини, които влияят на оралното рН.

Доматен сос

Кетчуп

Доматеният сос също създава киселинност в устната кухина, която прави зъбите по-уязвими към оцветяване и обезцветяване.

Къри

Кърито е с високо съдържание на куркума и оставя жълти петна върху зъбите с течение на времето.

Балсамов оцет

Балсамико

Балсамовият оцет също може да потъмни вашите зъби поради естествения си цвят и киселинното си съдържание.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати