Масло от чаено дърво - състав, ползи и приложение

козметика с масло от чаено дърво

Ако трябва да определим кое е най-лечебното от използваните етерични масла, то това е маслото от чаено дърво. Извлича се от растение от семейството на Melaleuka alternifolia или още Мелалеука. Растението се нарича и чаено дърво, но няма връзка с тези, от които се прави чай.

Дървото е известно от времето на Великите географски открития, когато моряците на Джеймс Кук го използвали за приготвяне на отвара. Преди това аборигените го познавали и използвали за различни нужди.

Процес на получаване на масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво се получава от листата на храст Мелалеука, който бива около 250 вида и има силен аромат при втриване. Маслото се получава в резултат на парна дестилация, при което парата и налягането освобождават химическите компоненти от извличането на етеричното масло за почистване и ароматизиране.

Химически състав на етеричното масло от чаено дърво

Ако го сравним с други извличани масла, това е водещото по отношение на съдържание на полезни вещества. В него се откриват органични вещества, монотерпени, 48 на брой, както и вещества, които не се съдържат в други растения. То е с толкова по-високо качество, колкото повече монотерпени съдържа.

Полезни действия на маслото от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има силни антисептични свойства. То е с антибактериално, антисептично и противогъбично действие. Освен това е силен имуностимулатор.

Маслото е много активно срещу някои микроорганизми, защото ги унищожава, а заедно с това укрепва имунитета. Ефикасно средство е при простуди, има успокоителено действие и служи за отхрачване, както и за прочистване на дишането.

Отлично средство е за лекуване на рани, загнояла плът, при ухапване от насекоми или изгаряне. Има лечебен ефект при паразити и краста.

масло от чаено дърво

Това масло се използва широко и в козметичната индустрия. Има го в почти всички козметични измиващи и подхранващи продукти. Отстранява пърхота.

Премахва кожни проблеми и има оздравяващ ефект върху кожата. Действа успокояващо и релаксиращо при психични проблеми, като намалява чувството за тревожност и служи за възвръщане на личния контрол и концентрацията.

Приложение на етеричното масло от чаено дърво

• Намира широко приложение в ароматерапията

• Подходящо е при инхалации за прочистване на дихателните пътища

• За компреси, които се слагат на засегнатото място

• За масажи, тъй като има релаксиращо действие

• За козметични процедури с цел успокояване на кожата

Противопоказания

Не се препоръчва на бременни и кърмещи жени, както и при индивидуална непоносимост, което изисква да се направи индивидуален тест за поносимост към маслото от чаено дърво. Не бива да се приема вътрешно.

Трябва да се съхранява на стайна температура в стъклен съд.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати