ezine.bg»Статии»Красота»Гените определят дали да сте слаби или дебели

Гените определят дали да сте слаби или дебели

Гените определят дали да сте слаби или дебели

Ако се вайкате защо ви се е паднала нерадостната съдба да нямате тялото на модел и да разхождате по-пълни телеса, не обвинявайте никой друг, освен гените си.

Според най-новото изследване именно гените са тези, които определят 80% от теглото и формата на тялото. Сиреч, ако майка ви, а преди нея и баба ви, са от дебелия отбор, то и вие ще се придържате към същия тим.

Учените посочват, че както от всяко правило има изключение, така и тук има изключения. В днешни дни съществена роля за фигурата на жените играят личният избор и средата, в която живеем. Освен това имайте предвид, че по своето време нашите майки и баби не са имали нашето ежедневие - нямало е фитнеси, ежедневието им не е било така забързато като нашето, сега има купища диетични храни... Тоест, малко или много, можем да окажем съпротива на гените си.

Учените установили, че някои аспекти на формата и размерите на женското тяло са в по-голяма степен свързани с гените, отколкото други. Например натрупването на мускулна маса. Има по принцип хора, на които им трябват адски усилия, за да натрупат мускули. Други, които са се родили с "мускулни" гени, просто постигат това с лекота.

Изследователите също стигнали до извода, че жените с ябълковидни фигури са по-генетично свързани, отколкото тези с крушовидните и много слабите фигури. Дефакто, ако майка ви има тлъстини в зоните около дупето и корема, и на вас се полага същата съдба.

В хода на изследването учените открили и гена Neurexin 3. Той е този, който е виновен да изпитваме апетит. Този ген присъства в организма на около 20% от хората и предопределя склонността към преяждане. Ето защо в някои фамилии затлъстяването е просто наследствено.

Гените определят дали да сте слаби или дебели

Гените като цяло са упорити. Дори да спазвате диети и да успеете да отслабнете няколко килограма, почти веднага ще ги възстановите. Какво е обяснението на учените за това? Просто на всеки човек му е генетически заложено теглото и когато тръгне да тероризира организма си с диети и режими, той започва да се съпротивлява, ако загуби повече от 10% от това теглото.

Учените все пак имат и добра новина - че чрез спортуване може да се оформят мускулите и да се спре пълнеенето. Но тук отново има едно "Но! ". Когато наближи менопаузата при жените, мускулната им маса започва да намалява. И тогава има вероятност тялото да придобие формата, която му е генетически заложена. Освен ако не практукуват някакъв спорт и след 50-годишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати