ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Грижа за краката при диабет

Грижа за краката при диабет

Всички диабетици трябва да полагат старателни грижи за краката си
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Ако имате диабет, увреждане на нервите, проблеми с кръвообращението или инфекции, това може да доведе до сериозни проблеми с краката, така че – внимавайте! Вземете нещата в свои ръце и се погрижете сами за своите крайници, защото грижата за краката е ключова.

За целта е необходимо да управлявате диабета и да водите здравословен начин на живот, който включва редовни упражнения и балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Разбира се, много важни са редовните медицински прегледи, включително проверки на краката и изследвания за кръвно налягане, кръвна захар и холестерол.

За да се грижите за краката си при диабет, е добре да си изградите навици, които да следвате. Едно от ежедневните ви задължения е да оглеждате внимателно краката си за рани, зачервявания, порязвания, натъртвания, мехури или промяна на кожата.

Тъй като диабетът причинява лошо кръвоснабдяване, е възможно, ако имате такива, те бавно да зараснат. Ако кръвната ви захар не се контролира добре, може да имате лошо или никакво усещане в краката. Може дори да не осъзнаете, че имате лека травма. Заради диабета е възможно да имате суха кожа или напукани пети.

Така че всеки ден внимателно проверявайте краката си. Дръжте кожата си чиста и хидратирана, избягвайте наранявания и предпазвайте краката си. Големият риск е инфекция. Микробите или гъбичките могат да попаднат в малки порязвания или пукнатини. Ако мислите, че сте получили инфекция, кажете веднага на вашия лекар.

Ранното лечение може да попречи на разпространението ѝ и да ви отърве от усложнения. Някои диабетици, които получават големи инфекции, дори стигат до операция, за да отстранят част или целия засегнат крайник.

Сред съветите, които можем да ви дадем, е да не сядате с кръстосани крака и да не стоите на едно място за дълго. Освен това, пазете краката си от топлина и студ. Носете дебели, меки чорапи, за да защитите краката си, докато вървите. Не използвайте чорапи с шевове, които биха могли да ви образуват мехури.

За пълна грижа за краката при диабет заложете на удобни, ортопедични обувки, които не ви стягат. Не ходете боси. Уверете се, че сте подсушили краката си добре след баня, за да не си докарате някоя инфекция или гъбички на краката. Изрязвайте редовно и внимателно ноктите си, като не позволявате ъглите им да се врежат в кожата. Това може да доведе до вкоренен нокът на крака.

При диабет могат да се образуват мазоли по краката

Ако ходите на педикюр, носете в салона своите собствени инструменти за нокти. Не използвайте нищо остро за почистване под ноктите на краката си или за премахване на мазоли.

Така че, диабетици, щадете краката си и бъдете внимателни, тренирайте редовно, следете нивата на кръвната захар и следвайте диета за диабетици според указанията на вашия лекар. Ако запазите кръвната си захар и теглото си под контрол, със сигурност ще имате по-малко проблеми с краката.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest