ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защо ми се потят ръцете?

Защо ми се потят ръцете?

Има различни причини за потене на ръцете
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

В медицината изпотяването е определено като нормален физиологичен процес, чрез който се поддържа температурата в тялото т.е. основната цел на потенето е охлаждане на температурата на тялото. Тялото реаргира с изпотяване и когато попаднем в стресова ситуация. Като целта му е да ни помогне да се справим по-добре със ситуацията. Защо ми се потят ръцете?

Изпотяването на ръцете обхваща най-вече дланите и се наблюдава най-често при физическо натоварване, психическо напрежение и горещо време. Ръцете, или по-точно дланите, са едно от местата в нашето тяло с висока концентрация на потни жлези, които предизвикват потене всеки път, когато сме нервни или под стрес. Други подобни места са ходилата, някои части на лицето и подмишниците.

Обикновено потенето на ръцете е емоционален отговор и може да бъде предизвикано от чувства като страх, стрес, безпокойство, вълнение. Изпотяването се контролира от хипоталамуса в мозъка. Когато хипоталамусните процеси сигнализират за определена емоция, например страх, те я превръщат в потене.

Прекомерното изпотяване на ръцете може да доведе и до ожулване, обриви и лош мирис. Затова е необходимо да се поддържа лична хигиена и да се използват различни препарати, които да намалят изпотяването и да предотвратят евентуалните усложнения.

Как да предотвратим потене на ръцете?

Спазването на лична хигиена е необходимо за справяне с потенето – редовно и често къпане, особено в горещите дни, и добро подсушаване след душа.

Препоръчително е правенето на всякакви водни процедури като студени влажни обтривания, топли вани вечер с морска сол. Желателно е дрехите да са по-широки и от естествени материи като памук и лен.

Добрата лична хигиена предотвратява обилното потене

Контролирането на емоциите, които причиняват потенето, също е от голямо значение за предотвратяването му. Съществуват и различни козметични продукти, които намаляват изпотяването. Мнозина използват и хирургически процедури, за да се справят с тази лоша реакция на хората.

Една от най-разпространените процедури е прилагането на инжекции с ботокс. Самата процедура е безболезнена, протича бързо и не е необходима анестези – ботоксът се вкарва с тънка игла. Ефектът трае около 8 месеца.

Друг много разпространен метод за справяне с потенето на ръцете е йонизацията. Ръцете се слагат в съд с малко количество специално приготвена вода, която е обогатена с йони и затова по-лесно се пропуска тока. За да е успешна процедурата, са необходими 7 или 8 сеанса в продължение на три седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest