ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Емоции и навици, които ще отслабят имунитета ви

Емоции и навици, които ще отслабят имунитета ви

нисък имунитет и умора

Не е изненада за никого, че честото миене на ръцете, пълноценният сън и здравословното хранене са ефективни начини да се предпазите от различни вируси и микроби.

Може би не осъзнавате, че има други фактори в живота ви, които могат да компроментират способността на организма ви да се предпазва. Начинът, по който прекарвате свободното си време, нивата ви на стрес и дори въздухът, който дишате може да се отразят зле върху имунната ви система.

Не спирайте да четете дотук, за да разберете кои са емоциите и навиците, които ще отслабят имунитета ви.

Стрес

стресът намалява имунитета

Продължителните периоди на интензивен стрес могат да повлияят на имунната ви система. Стресът кара мозъка да увеличи производството на хормона кортизол, което нарушава функцията на борещите се с инфекциите Т-клетки. Подкрепата на приятелите, редовното практикуване на техники за релаксация като йога и тай чи ще ви помогне за облекчаването на стреса.

Самота

Чувството за самота може да навреди на имунната ви система. Повишената тревожност води до по-голямо потискане на имунната система и до повече оксидативен стрес или увреждане, причинено от свободните радикали. Прегръдките са лесен начин да сведете податливостта към болести до минимум.

Заседнал начин на живот

заседнал живот и нездравословна храна

С течение на времето заседналият начин на живот и липсата на физическа активност могат да повлияят на способността на тялото ви да се бори с инфекциите. Независимо от възрастта, пола и други вредни навици, заседналият начин на живот е обвързан с повишен риск от преждевременна смърт. Рано или късно бездействието може да доведе до нарушена имунна функция, възпаление и други хронични заболявания. Ежедневните 30-минутни тренировки ще намалят този риск.

Твърде много тренировки

Заседналият начин на живот нарушава имунитета ви, но противоположната крайност също може да ви повлияе зле. Твърде изморителните тренировки могат да бъдат изтощителни за тялото и да го направят по-уязвимо към инфекции. Важно е да се придържате към редовната, умерена физическа активност.

Никотин

Независимо дали пушите традиционни или електронни цигари, все още сте изложени на риск, който може да има вредно въздействие върху имунната ви система. Никотинът повишава нивата на кортизол, като същевременно намалява образуването на В-клетъчни антитела и реакцията на Т-клетките към антигените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати