Ето как влияе песимизмът на човешкото тяло

Песимизъм

Според ново финландско изследване песимизмът е съществен рисков фактор за смърт от коронарна болест на сърцето. Интересното е, че авторите на изследването откриват също, че оптимистите не са непременно по-малко изложени на риск от сърдечното заболяване.

До изводите си изследователите достигнали, след като анализирали резултати от проучване от 2002 г., целящо да открие бъдещи начини за подобряване на здравето и благополучието на възрастните хора, живеещи във Финландия. В него почти 3000 души на възраст между 52 и 76 години споделили информация за своето социално-икономическо състояние, социален произход, здраве и начин на живот.

Те също така били помолени да споделят колко оптимистични или песимистични са, чрез рейтингови изявления от рода на Аз почти не очаквам нещата да тръгнат по начина, който искам и В несигурни времена обикновено очаквам най-доброто.

Единадесет години по-късно авторите на настоящото проучване са открили 2267 от тези първоначални участника, включително 121 души, починали от сърдечни болести. Изследователите изчислили обща оценка на риска от сърдечносъдови заболявания за всеки човек, като коригирали добре известните рискови фактори и открили, че тези, които са починали, са били значително по-песимистични в началото, отколкото субектите, които все още са живи. Така че вредите от песимизма са реални.

Всъщност авторите на изследването правят заключение, че онези, които са били най-песимистични, са имали почти 2, 2 пъти по-висок риск от за смърт от коронарна болест на сърцето през 11-годишния период на проследяване, в сравнение с тези с най-ниски нива на песимизъм.

Песимизмът води до проблеми със сърцето

Следователно е разумно да се предполага, че тези, които са по-оптимистични, може да се справят по-добре, що се отнася до сърдечното здраве. Но всъщност проучването установи, че оптимизмът не оказва влияние върху смъртността.

Въпреки че не можем да кажем: Бъдете оптимисти, това ще ви спаси от коронарна болест, песимизмът наистина създава стресова среда в тялото и това води до сърдечни заболявания, се казва в обобщението на научния доклад на финландските учени. Влиянието на песимизма е пагубно и не бива да се подценява!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати