Как да се справим със задната хрема?

Задна хрема лечение
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Какво е задната хрема?

Задната хрема е натрупване на слуз в задната част на носната кухина, която води до дразнене, а често и неприятна кашлица. Съвсем естествено, ако не ѝ се обърне нужното внимание, задната хрема може да ви мъчи цяла зима.

Допълнителни симптоми включват дрезгавост или носово говорене, дразнене или болка в гърлото, кашлица, затруднено преглъщане. Също така липсва секреция от носа, което може да ви попречи да установите наличието на проблем преди нещата да се влошат, но за сметка на това често се появява гъст жълтеникав секрет, който се спуска в гърлото.

Най-честата причина за появяването на задна хрема е прекарана вирусната или бактериална инфекция, нелекувана настинка, алергия или синузит.

Как се лекува задната хрема?

За успешното лекуване на задна хрема е препоръчителен приема на много течности, правене на инхалации и взимане на топли душове. Гаргарите със солена вода помагат за почисване на лигавицата и намаляване на секрецията. Впръскването на физиологичен разтвор е подходяща алтернатива. Помага за разреждане на слузта и я прави по-лесна за издухване през носа или преглъщане.

Как да се справим със задната хрема?

За да облекчите симптомите на задната хрема и да спомогнете по-бързото лекуване, може да се обърнете и към някои домашни лекове. Чесънът и джинджифилът са доказани средства за облекчаване на задната хрема. Чесънът има мощно антибиотично действие и помага за намаляване на секрецията, предпазва от инфекции и спомага за бързото възстановяване. Джинджифилът притежава антивирусни, антибактериални и отхрачващи свойства. Също така помага за намаляване на производството на слуз улеснява изхрачването ѝ. Освен това помага при възпалено гърло и дрезгав глас.

Изключително важно е да увеличите и приема на витамин С - независимо дали го приемате чрез храни или на таблетки. Той е мощен антиоксидант, стимулира имунната система и помага да се повиши устойчивостта на организма към различни инфекции. Сред храните, богати на витамин С, са лимоните, портокалите, чушките, кивитата, ягодите, броколите, тъмните листни зеленчуци, доматите и папаята.

Допълнителни съвети:

1. Често издухвайте носа си;

2. Използвайте овлажнител за въздух;

3. Избягвайте задимени помещения или цигарен дим;

4. Дъвчете ментови бонбони;

5. Не допускайте натрупването на прах, тъй като той повишава дразненето на носната лигавица.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати