Не потискайте сълзите си, плачът е полезен!

Не потискайте плача си
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Плачът е естествена форма за изразяване на емоциите при човека, провокирана от страх, болка, тъга, вълнение, радост, гняв или други силни емоционални състояния.

Погрешно е сълзите да се възприемат като признак на слабост, тъй като някои специалисти твърдят, че плачът е полезен за здравето и душевното състояние и насърчават хората да плачат, когато изпитат тази необходимост.

Ето и какви са ползите от сълзите!

1. Увеличава психическата устойчивост

Плачът разпознава емоциите и ни помага да се справим с тях.

Потискането на отрицателните емоции, които вътрешно ни измъчват, може да повлияят пагубно на психичното ни състояние, да предизвикат тревожност, депресивни разстройства и цялостно нездравословно поведение. Състояния, които често подтикват до злоупотреба с алкохол и наркотици. Плачът е естествено средство за отърсване и освобождаване на психиката от натрупаните негативни емоции, което я прави по-устойчива и ѝ помага да се съхрани.

2. Освобождава стреса и напрежението

Плачът е полезен

Плачът стимулира парасимпатиковата нервна система, която играе важна роля за отпускането на тялото и психиката. Когато изживяваме стрес, който предизвиква плач, сълзите активират парасимпатиковата нервна система и се освобождават опиоиди, химични съединения, които задействат усещане за радост и удоволствие, а също и хормона окситоцин, понижаващ стреса.

3. Намалява усещането за болка

Плачът е не просто начин за самоуспокоение. Резултатите от проведени изследвания сочат, че сълзите освобождават окситоцин и ендорфини, химикали, които предизвикват позитивни усещания и могат да облекчат физическата и емоционалната болка.

4. Пречиства очите

Салзите пречивстват очите

Основна функция на сълзите е да прочистват очите от прах и мръсотия. Заедно с тях изтича и излишният манган, съдържащ се в тялото ни, в резултат, на което количеството му намалява. Наред с това плачът влияе върху нивото на кортизол в организма, като го редуцира, благодарение на което ставаме спокойни и съсредоточени.

Известни са и още ползи от плача. Той влияе върху кръвното налягане, като не само го понижава и държи в контрол, но и стабилизира пулса.

Типично за жените е да плачат в пъти по-често от мъжете. Това може да се обясни с някои схващания, че мъжкият полов хормон тестостерон притежава свойството да възпрепятства по-лесно плача, докато женският хормон пролактин има обратно действие и понижава емоционалния праг. Общо женската част от населението прекарва 16 месеца от живота си, плачейки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати