Как да облекчим дискомфорта след преяждане

Как да облекчим дискомфорта след преяждане

Любовта към вкусната храна е присъща на повечето от нас. В това няма нищо лошо, стига да не преяждаме. За жалост, именно това се случва по празници като Великден, Коледа или типичните семейни събирания.

Подуване, газове, тежест в стомаха, сънливост, липса на тонус, позиви за повръщане - това са само основните признаци, че сме прекалили с храненето.

Как да облекчим дискомфорта след преяждане и отново да се чувстваме добре?

1. Не лягайте

Колкото и да ви се иска да си легнете след преяждане, не го правете. Останете прави. Ако сте в състояние, си направете малка разходка. Или просто останете на дивана и масажирайте областта на корема.

2. Останете хидратирани

Помощ при преяждане

Ако усетите, че отново сте преяли и се чувствате зле, има начин да се облекчите, като хидратирате тялото си. Изчакайте 30 минути след ядене и изпийте поне 2 чаши вода с лимон. Това ще ви помогне да се ободрите.

3. Направете си чай с джинджифил

Чаят с джинджифил е вид бързо лекарство против преяждане. Той подобрява храносмилането и облекчава гаденето, както и другите симптоми на преяждане.

4. Измийте зъбите си

Звучи елементарно, но наистина действа. Содата в пастата за зъби облекчава подутия стомах, а и освежава дъха. Тази лесна процедура веднага ще ви накара да се почувствате добре.

5. Изяжте ябълка или цитрус

Облекчаване при прекаляване с храната

Заради киселината си тези плодове подпомагат бързото разграждане и усвояване на приетите храни. Те оказват първа помощ при преяждане. След 1 плод ще усетите облекчение, в случай че преди него сте прекалили с храната.

6. Разходете се

Това е най-добрият начин да се справите с преяждането и неговите симптоми. Разходката с продължителност поне 10 минути може да подпомогне храносмилането, както и да балансира кръвната захар, чиито нива се променят след обилно хранене.

Въпреки че преяждането не е никак приятно, няма смисъл да се изпълвате с чувство за вина, когато това се случи. Все пак обаче не забравяйте, че системното прекаляване с храна може да доведе до сериозни заболявания като диабет, затлъстяване, булимия.

Така че консумирайте храна с удоволствие, но и винаги помнете правилото: Храним се, за да живеем, а не обратното!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати