Това приятно занимание може да ни предпази от коронавирус

Спането ни помага да се предпазим от коронавирус
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Човешкият организъм е устроен така, че не би могъл да съществува без сън. Той е абсолютна необходимост! Безценен лек, без който физиологически и психически е невъзможно да издържим. Има много ползи от съня.

Времето, през което спим, осигурява на тялото ни така необходимата и жизненоважна почивка. Чрез съня възстановяваме своите сили, а мозъкът ни се презарежда и усвоява новите знания.

За да сме здрави, жизнени и пълноценни, е изключително важно да си набавяме достатъчно време за спане.

Според австралийски специалист трите стълба на здравето са пълноценен сън, правилно хранене и добра физическа активност и не бива да подценяваме нито един от тях, ако искаме да имаме оптимално физическо и психическо здраве. Той дори твърди, че пълноценният сън може да ни предпази от коронавирус, защото значително укрепва защитните сили и имунитета.

И обратното - недоспиването и некачественият сън понижават имунната ни система, отразяват се на нивата на хормоните, увеличат риска от инфекции и заболявания. Това е така, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, реагират по-бавно и не могат да действат добре.

Безсънието влошава цялостното здравословно състояние на човек. В резултат, организмът отслабва и става податлив на различни заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания (инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, аритмия), затлъстяване и деменция. Забавя развитието на умствената дейност, нарушава паметта и концентрацията, причинява липса на енергия и предизвиква промени в настроението.

Специалистите препоръчват пълноценен сън от 7 до 9 часа за добро здраве и силна имунна система. Най-здравословно е да лягаме не по–късно от 22 часа, тъй като по това време започва да се синтезира хормонът мелатонин, който играе важна роля за повишаване на имунитета, а от 22 часа до 24 часа вечерта нервната система се възстановява най-добре.

Желателно е поне половин час преди сън, да не се гледа телевизия и да се избягват компютри, таблети и телефони.

Спане

За спокоен и пълноценен сън е важно да си създадем приятна и отпускаща атмосфера в спалнята, като в часовете, предназначени за спане, сведем до минимум всякакви смущаващи шумове, външни светлини и светлини, излъчвани от устройства като будилници. Подходящата температура също е от значение – трябва да не е нито прекалено топло, нито прекалено студено, за да може тялото да се отпусне добре и да си набави нужната доза лечебен сън.

И още нещо интересно! Според сексолозите още едно приятно занимание може да ни предпази от коронавирус. Става дума за секса, изпълнен с много оргазми. Специалистите по тази тема изтъкват, че оргазмът е чудесно средство за повишаване хормона на щастието, който пък укрепва най-добре имунната система.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати