ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Подмладяването е заложено в самите нас

Подмладяването е заложено в самите нас

Нина НордНина Норд
Джедай
2k356
Подмладяване
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Част от органите в тялото ни периодично се обновяват и всъщност всеки от нас е на много по-малко години, отколкото си мисли. Това твърдят учени от университета в Алабама.

Стареенето е неизбежен процес, който вълнува не само жените, но и мъжете. Всички се чудят какви нови методи да използват, за да продължат младостта. Подмладяването е заложено в нас от майката-природа и трябва просто да водим здравословен начин на живот, за да не нарушим естествените процеси на обновяване на органите.

Клетките на мозъка живеят заедно с човека до края на живота му. Възрастта, травмите, алкохол, пушене, наркотиците – всичко това убива част от клетките на мозъка.

Но ако те се обновяваха напълно, ние щяхме да печелим нови клетки, но да губим информация и придобит опит. Но в две части на мозъка клетките постоянно се обновяват.

Това са обонятелната луковица, която отговаря за разпознаването на аромати. И хипокампусът, който управлява способностите на мозъка да усвоява нова информация, преди да я изпрати в „центъра за съхраняване на данни”, както и умението за ориентация в пространството.

Ботокс

За съжаление в така важните за организма ни очи само клетките на роговицата имат способността да се обновяват. Горният слой на роговицата се сменя на всеки десетина дни.

Но ако роговицата е увредена, този процес става по-бърз и може да продължи едно денонощие. На повърхността на езика са разположени около десет хиляди рецептора, които ни помагат да различим нюансите на вкусовете.

Тези клетки имат най-краткия жизнен цикъл – те се обновяват на всеки десет дни. Тази способност, както и чувствителността на вкусовите рецептори отслабват и рязко намаляват заради пушене и инфекции в устната кухина.

Цигари

Сърцето също се обновява. Това се случва само един или два пъти през целия ни живот, затова трябва много внимателно да се отнасяме към най-важния ни орган.

В белите дробове обновяването протича с различна скорост. Алвеолите – въздушните торбички, които се намират на края на бронхите, се обновяват на всеки 12 месеца.

Клетките върху повърхността на белите дробове обаче се обновяват на всеки две-три седмици. Тази част от органа се натоварва с вредни вещества, които се съдържат във въздуха.

Миниатюрните власинки, разположени по повърхността на червата, ни помагат по-бързо да усвояваме храната. Но те са подложени на атаката на стомашния сок, затова се обновяват на всеки три-четири дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати