ezine.bg»Статии»Здраве»Навехнатият глезен не е за подценяване

Навехнатият глезен не е за подценяване

Навехнатият глезен не е за подценяване
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Не бива да подценявате травмата на крайниците при навехване на глезена. При наличието на такава травма, е задължително да я излекувате напълно, тъй като иначе рискувате появата на хронични проблеми за глезена и ходилото.

Според статистиката навяхването на глезена е една от най-честите травми. Изкълчването се получава при прекомерно по обем движение на ставата – най-често при усукване на ходилото, стъпване върху неравна повърхност или прилагане на по-голяма сила върху ставата.

Когато навехнете глезена най-първо изпитвате болка при допир и движение, след което се получава подуване на зоната. Получава се зачервяване, възможно е да вдигнете температура.

Лекарите окачествяват навяхването в 3 степени. При първата е налице леко разтягане и незначителна увреда на ставните връзки. При него е налице минимално засягане на функцията в ставата.

При втория има частично разкъсани ставни връзки, но функцията в ставата е намалена. При третата една или повече ставни връзки са скъсани и глезенната става е много нестабилна.

При подобни травми се нуждаете най-вече от почивка и покой. Кракът трябва да бъде неподвижен, докато не се възстанови.

Лекарите препоръчват веднага след контузията мястото да се налага с лед поне три пъти дневно. Не е позволено обаче да използвате лед, ако страдате от диабет или имате сърдечно-съдови проблеми.

Препоръчително е да използвате еластичен бинт, за да стабилизирате глезена, но не трябва мястото да е твърде силно стегнато.

Задължително потърсете незабавно медицинска помощ, ако навехнете глезена си и се появи много силна болка, изтръпване в ходилото или глезена, невъзможност да се движите, блед или син цвят на ходилото, което е студено при допир, изкривяване на ходилото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати