ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Косата окапва от стрес

Косата окапва от стрес

Косата окапва от стрес

Косата, цветът на очите и кожата по определен начин характеризират и организацията на нервната система. Това е така, тъй като те имат общ източник на своя ембрионален произход.

Според специалисти хората с тъмна коса не са толкова раними душевно, колкото хората със светла коса. "Светлите" хора пък по-често и с по-голямо удоволствие "капризничат" и се нуждаят от по-големи дози лекарства, отколкото брюнетите.

За хората с рижа коса пък съществува по-голям риск от развитието на рак на кожата.

"Луничките са пигментни образувания, които предпазват най-важните участъци на организма от непосилното светлинно раздразнение. От това може да се направи изводът, че луничките са принудителна защита срещу светлината при хората с много ниски запаси от меланин", разказват учени пред Би Би Си. Рижите хора също така по-малко усещат болка. Това е така заради ниското съдържание на меланин.

За здрава коса е от значение не само шампоана, с който я миете, но и редица външни фактори. Така например стресът може да се отрази зле на косата, не веднага, а след няколко месеца.

Защо се получава така? В стресова ситуация надбъбречните жлези усилват работата си и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин. Те от своя страна засилват косопада. Нарушенията в работата на щитовидната жлеза също са честа причина за окапването на косата.

Бременността също е предпоставка за проблеми с окосмяването върху главата. През този период в женския организъм естрогенът се повишава, косата изглежда великолепно, но често се появява косопад.

По време на менопаузата пък производството на женските хормони е намалено, което води до повече мъжките хормони в организма. Освен това климаксът е форма на постоянен стрес, който, вече споменахме, води до окапването на косата.

При повишеното производство в организма на хормона тестостерон някои жени могат да страдат от оплешивяване, характерно за мъжете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати