ezine.bg»Статии»Здраве»Повишен калий в кръвта

Повишен калий в кръвта

Повишен калий в кръвта

Повишеното ниво на калий в кръвта може да е индикатор за доста сериозен проблем. Калият изпълнява много функции в организма. Той помага да се регулира дейността на цялата мускулна тъкан в човешкото тяло, като гладката мускулатура (мускулите на червата), мускулите на сърцето и скелетните мускули. Калият участва в ензимните реакции при храносмилането и метаболизма, помага при баланса на различните електрически и химически процеси в тялото.

Деветдесет и осем процента от калия в организма се намира във вътрешността на клетките и само 2 процента в течностите извън тях. Кръвните тестове показват само външното ниво на калий, а не показват количеството му във вътрешността на клетките. Хиперкалиемия се получава, когато нивото на калий в кръвта е по-високо от нормалното. Това може да бъде обвързано с увеличаване на общият телесен калий или от прекомерното му освобождаване от клетките в кръвта.

Излишният калий в тялото се отделя от бъбреците. Ето защо, повечето от случаите на повишаване на нивото му са причинени от нарушения, които намаляват способността на бъбреците да отделят калий. Повишените му нива може да са причинени също и от: остра бъбречна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, лупус нефрит, отхвърляне на трансплантиран бъбрек и обструктивна уропатия.

Хормонът алдостерон регламентира бъбречната секреция на натрий и калий, за това липсата му може да доведе до повишените му нива в кръвта. Болестта на Адисон е едно от заболяванията, което се причинява от намаленото производство на алдостерон.

По всяко време калият може да бъде освободен от клетките и да попадне в извън клетъчната течност и кръвообращението. Това може да се случи при: травматични наранявания, хирургически интервенции, стомашно-чревни кръвоизливи, тумори, поглъщане на наркотици, алкохолизъм, кома или някои инфекции.

Ако бъбречната функция е нарушена, то повишеният прием на калий може да доведе до увеличаване на нивата му в кръвта. Пример за това са заместителите на солта, много често те съдържат калий. Повишаване на калия, може да бъде предизвикано и от приемът на някои лекарства, включително такива, които засягат бъбречната функция. Хиперкалиемията може да има сериозни, потенциални животозастрашафащи ефекти върху тялото, за това не трябва да бъде омаловажавано наличието на този проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати