ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Смесване на лекарства с грейпфрут

Смесване на лекарства с грейпфрут

Грейпфрут и лекарства

Лекарите предупреждават, че хората трябва да бъдат много внимателни при смесване на някои лекарства със сок от грейпфрут, тъй като това може да попречи на черния дроб и червата да усвоят лекарството и да доведе до предозиране.

Канадски изследователи твърдят, че броят на лекарства, които имат странични ефекти от приема с грейпфрут се е увеличил от 17 през 2008 г. до 43 през 2012 г..

Грейпфрут съдържа химикал, наречен furanocoumarin, който разгражда лекарствата и храносмилателната система поглъща повече от тях, отколкото тялото може да се справи.

Лекарства

Някои от лекарства, които не се смесват добре с грейпфрут, са тези за кръвно налягане, рак и понижаване на холестерола, както и тези, които се използват за потискане на имунната система след трансплантация на органи.

"Една таблетка с чаша сок от грейпфрут може да бъде като пет или 10 таблетки с чаша вода. Хората не вярват, но аз мога да ви го докажа научно" – заявява изследователят д-р Дейвид Бейли пред Би Би Си. По този начин лекарството несъзнателно става от терапевтично- токсично.

При изследване на хора, приемали лекарства със вода и такива- със сок от грейпфрут, се констатира три пъти повече от нивото на лекарството в организма при вторите.

Страничните ефекти варират за различните лекарства, но включват увреждане на бъбреците, кървене в стомаха, промени в сърдечния ритъм и може да доведат дори до смърт.

Сок от грейпфрут

"Налице е липса на знания за това взаимодействие в общността на здравеопазването", пишат авторите.

Други плодове, като липи и севилски портокали изглежда, че имат подобен ефект. Така твърди доктор Стив Хамблетън, президент на Австралийската медицинска асоциация.

Той казва обаче, че хората трябва да консумират грейпфрутът ежедневно, за да има неблагоприятен ефект. Известно е, че сокът от грейпфрут инхибира един от най-важните ензими в червата и в черния дроб.

Според същия специалист, това е сериозен проблем, за който хората трябва да бъдат осведомени. А дали те ще направят някакви значителни промени в живота си, зависи от самите тях.

Това само доказва, че трябва да имаме наум факта, че винаги има взаимодействие между природните продукти и предписаните ни лекарства.

И че трябва непременно да информираме лекаря си за всеки лечебен продукт който приемаме, дори ако той е естествен такъв.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати