Клопките на сърдечния арест

Сърдечен арест

Сърдечният арест се нарича още спиране на сърцето и представлява биологичен процес, при който има спиране на механичната дейност на сърцето. Това състояние се потвърждава от липсата на доловим пулс или липсата на съзнание или дишане. При хора, над средната възраст най-честата причина е исхемична болест на сърцето.

Сърдечният арест може да се появи както в болнични, така и в извънболнични условия, под една от следните форми - камерно мъждене, камерна тахикардия без пулс и други. Пациентите, които имат електромеханична дисоциация или асистолия нямат голяма надежда - преживяват не повече от 5 %.

Последните изследвания сочат, че спортистите са изложени на огромен риск, що се отнася до сърдечните проблеми. Ново проучване сочи, че рискът при маратонците е много по-голям, защото през последните десет години близо милион и двеста участници са преживели сърдечен арест.

86% са мъже, на средна възраст около 42 години. Медиците са на мнение, че една от основните причини за появата на сърдечен арест е удебеляването на сърдечния мускул - това състояние най-често е с фатален край.

Активен спорт

Според друго изследване арест на сърцето може да се получи както при маратон, така и при триатлон, лека атлетика и джогинг. Като цяло, прекомерната физическа активност може да доведе до евентуални сърдечни проблеми. Ето защо хората, занимаващи се с активен спорт трябва да се подложат на редица изследвания, с цел превенция на сърдечните травми.

Едно от тях е ехокардиограма, която може да помогне за навременното откриване на евентуално удебеляване на сърдечния мускул с помощта на звукови вълни, даващи цялостна картина на сърцето.

Особено за начинаещите спортисти е препоръчително да не се свръхнатоварват още в началото, а също така да се консултират предварително със специалист за здравословното си състояние.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати