ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Китайска медицина: симптоми на заболявания

Китайска медицина: симптоми на заболявания

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Иглотерапия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Според китайската медицина болестите могат да бъдат открити много рано, още преди да са се появили каквито и да е симптоми. Така болестта може да бъде лекувана още на най-ранните етапи от развитието си.

В древен Китай лечителите продължавали да лекуват оздравелите вече хора, за да укрепят организма им така, че да се справи с всички възможни болести.

Според китайската медицина симптомите сочат обща предразположеност към някои заболявания, която може да е наследствена.

Например ако човек, който постоянно се чувства изморен, внезапно се разболее от настинка, след излекуването си той трябва да премине допълнителен оздравяващ курс за отстраняване на предразположеността към простудни заболявания.

Източна терапия

Според методите на китайската медицина трябва да се лекува болния, а не самата болест. Отличителна черта на китайската медицина е индивидуалния подход към всеки болен.

Един от принципите на древнокитайското лечение е правилото на тонизиране и подтискане. Китайската медицина се основава на принципа, че лечението трябва да произлиза от противното на това, което е сполетяло човека.

Така например при ян-симптом, какъвто е наднорменото тегло, трябва да се въздейства успокояващо, а при ин-симптом, какъвто е душевната опустошеност, трябва да се въздейства тонизиращо.

Според китайските лечители човешкото тяло е разделено на меридиани и ако има болест, която се изразява чрез симптом на намаляване на енергията в меридиана, се въздейства с добавяне на енергия, както и обратно.

В китайската медицина не се лекува само болестта, към нея се подхожда комплексно. Тъй като организмът представлява единно цяло, трябва да се лекува не само определената болест, но и човека като цяло.

Китайските лечители смятат, че ако течението на енергията по някой от меридианите в човешкото тяло е нарушено, то това води до нарушаване на функциите на организма и човек се разболява.

Затова китайските лечители си поставят за цел да открият тези канали с нарушени функции. С помощта на традиционни за китайската медицина методи – масажи, иглотерапия, двигателни и дихателни упражнения и някои лекарствени растения може да се излекуват много болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest