Дебелеем от дъвки

MarianaMariana
Джедай
1432764178
Вреда от дъвките
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Вадите пакетче дъвки от джоба си и слагате една от тях в уста. Дъхът ви става свеж и ментов, а няколко минути по-късно изведнъж ви се приисква да хапнете нещо сладичко. Това не е съвпадение. Учени от Университета в Охайо са открили, че хората, които редовно дъвчат ментови дъвки са по-склонни да похапват сладкиши и други храни, с високо съдържание на захар и въглехидрати.

Според един от авторите на проведеното проучване, д-р Кристин Свобода, причината за това е един от химикалите, които дават специфичния ментов вкус на дъвките. Той променя вкусовите рецептори в устата на хората, които дъвчат ментови дъвки, като кара храните със солен, кисел или тръпчив вкус да добият неприятен вкус. Особено неприятно усещане оставят в устата пресните зеленчуци и плодове. “Подобна химическа реакция е и причината вкусът на портокалов сок да ни е неприятен непосредствено след измиването на зъбите“ обяснява д-р Свобода.

Хранене

В проучването за влиянието на дъвченето на дъвки върху теглото са се включили 44 доброволци. Всички те са били помолени да се включат в храни, където победителят е получавал за награда храна, която е включвала резени пресни плодове, зеленчуци, чипсове, сладкиши. Непосредствено преди „хранителното състезание“ участниците са били разделени в две групи. Едните получили ментови дъвки, а другите – плодови.

Резултатите от проведените опити с доброволци показали, че хората, които са дъвчели ментови дъвки са избягвали да се включват в състезания, където наградата е била плод или зеленчук. За сметка на това, участвали активно когато награда е била снакс, чипс или сладкиш.

Напълняване

Действително, групата на потребителите на ментови дъвки, е имала по-малко на брой хранения за деня, но количеството на поеманите калории за всяко хранене и била много по-висока от обикновеното. Това станало ясно след като доброволците, взели участие в експеримента са били помолени да водят хранителен дневник.

Според авторите на изследването д-р Свобода и колегата и от д-р Дженифър Темпъл от Университета в Бъфало, обяснението на този феномен е, че вероятно ментолът в ментовите дъвки взаимодейства с нутриентите в зеленчуците и плодовете, като им придава горчив и неприятен вкус и по този начин здравословната храна ни се струва непривлекателна и неапетитна.

Аспартам

Все по-спорна е и ползата от дъвченето на дъвки. Според едни учени, редовното дъвчене на дъвки без захар, след хранене намалява риска от развитие на кариес и дори да доведе до редуциране на теглото. Като причина за това се посочва, че дъвченето на този продукт дори само по 15 минути дневно може да изгори повече от 50 калории.

Според учени от Университета в Роуд Айлънд процесът на дъвчене стимулира мускулите на челюстта и активизира нервите в тази област, които изпращат сигнали към частта в мозъка, която отговаря за чувството за ситост.

Това може и да е вярно, но според техни колеги, трябва да внимаваме дали дъвките, които дъвчем са със захар или с друг подсладител. Ако съдържат захар – това са допълнителни калории и има вероятност да напълнеем от тях.

Учени от Университета в Единбург смятат, че можем да напълнеем дори от дъвки, в които захарта е заменена с подсладители. Причината за това е, че обикновено захарта се заменя с аспартам. Аспартамът спомага за натрупване на мазнини в тялото. Дори и само 2 грама аспартам, колкото се съдържат в една дъвка, увеличават мазнините в тялото с 40% повече, отколкото обикновената захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати