ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Възстановяване след коремна операция

Възстановяване след коремна операция

Операции
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Всяка оперативна намеса в човешкото тяло изисква както предварителна подготовка, така и след оперативно следене. Тук ще говорим за възстановяването след коремна операция.

След всякакъв вид коремни операции лекуващият лекар дава напътствия и съвети за бързото и безпроблемно възстановяване. Те зависят от типа на операцията и са строго индивидуални. Въпреки това има няколко неща, които трябва да се следват от всеки, който наскоро е бил опериран.

Една от най-големите грешки е залежаването. Трябва да се стремите да се движите колкото се може повече, колкото и неприятно да е това в началото. Добре е да започнете и с лека дихателна гимнастика. Вдишвайте бавно и издишвайте за около пет минути.

След всяка операция се появяват отоци. Поради това трябва да отбелязвате какво количество течности сте изпили и какво е излязло навън чрез урината. Количеството изхвърлена течност трябва да бъде с 500 мл повече от изпитата. През този период е добре да се пият повече билкови или медикаментозни обезболяващи и пикочогонни отвари. Подходящата билкова смес ще помогне и при повишена температура.

Хранене

Друга опасност, която ви грози в след оперативния период, са запек и газовете. Те са особено опасни при операции в коремната област. Слабителното, което се използва в болниците, има твърде бързо въздействие върху организма. Предизвиква силни болки в корема и силна диария.

Поради това трябва предварително да се подготвите за този момент. Направете си отвара от майчин лист и го използвайте, когато сте в състояние да го сторите. При наличие на срязани мускули, такава отвара може да предизвика болки в нараненото място.

За да избегнете образуването на газове в стомаха и червата пък, избягвайте консумацията на грозде, зеле, грах и черен хляб.

Освен това във възстановителния период чудесно влияят плодовете. Бананите например са богати на пектин. Той усилва дейността на стомашно-чревния тракт, а същевременно са и слабо сънотворно.

Моркови

Райските ябълки пък възстановяват нормалните нива на хемоглобина, който след операция винаги пада. Достатъчен е един плод на ден.

Обикновените ябълки също са полезни, но винаги печени. Така организмът се снабдява с необходимите му желязо и пектин.

За да помогнете на оперативната рана да зарасне по-бързо, то яжте моркови. Те са богати на бета-каротин. Той предизвиква бързо образуване на стволови клетки. Ако е възможно, още в първите три дни след операцията изпивайте по една чаша пресен сок от моркови, но след като е престоял два часа след изцеждането. Половин килограм настъргани моркови също би имал същия ефект. При наличието на язва им се добавя една чаена лъжичка олио.

Имайте на предвид, че през този период най-натоварен е бил черният ви дроб заради всичките приети и преработени медикаменти. Поради това най-малко пет месеца се забранява консумацията на алкохол, тъй като може да предизвика колапс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
45
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Десислава
Десислава
19.06.2014 11:54
аз искам да попитам нещо но преди това искам да съм сигурна че някой ще ми отговори... ?
38
1

Свързани рецепти