Отпадналост и умора при бременност

Бременност

Отпадналостта по време на бременност се характеризира със симптоми като слабост, лесна уморяемост и обикновено е свързана с анемия, бледост и задъхване. Може да се дължи на редица причини и заболявания като умора, анорексия, прекалено повръщане или диария, желязонедоимъчна анемия, вродена хемолитична анемия, сърповидно-клетъчна анемия, таласемия, недостиг на витамин В 12, недостиг на фолиева киселина, епистаксис, хиперемезис гравидарум, многоплодна бременност, загуба или наддаване на тегло, кървене, кръвоизлив (усложнения по време на бременността), инфекция, сърдечна недостатъчност, прееклампсия, нарушения в съня, хронично заболяване на черния дроб или бъбреците и други.

Всъщност чувството на умора е съвсем нормално особено в първите три месеца на бременността. Често околните не осъзнават колко много и важни промени настъпват в тялото и организма на бременната още от самото начало.

Периодът за бременността започва още със самото зачеване и имплантиране на ембриона в матката. В тези първи три месеца майчиният организъм се настройва към новото си състояние. Причините за хроничната умора са съвсем обективни. Най-основната е увеличеният обем на кръвта, който натоварва сърцето двойно повече. Спадането на кръвното налягане често води до световъртеж и желание да се върнете в леглото, малко след като сте станали.

Хранене на бременни

Сърцето обаче не е единственият орган, които работи „за двама”. Плацентата поема функцията си във вторият триместър. До тогава вашият организъм отговаря за дишането, храненето, обмяната на веществата и хормоналната поддръжка на малкото същество. Така тялото наистина е уморено, макар привидно да не сте свършили никаква работа. Състоянието е нормално и е добре да му се отдадете в интерес на новия живот, които расте във вас.

За да се справите с хроничната умора, то увеличете времето си за сън. Ако до сега 7 часа са ви били напълно достатъчни, след настъпването на бременността ви е нужен още поне час, дори два повече. Лягайте си по-рано или отделете време за следобедна дрямка.

Не борете чувството за умора с кофеин – той е вреден за бебето. Поглъщането на големи количества мазна храна пък само ще ви приспи още повече. Вместо очакваната енергия ще ви връхлети още по-силно чувство за изтощение. Именно началото на бременността е време да изхвърлите от менюто всичко излишно – сладкиши, чипсове и други.

бременни

Заменете ги със зеленчуци, плодове и млечни продукти. Пийте много вода, тъй като дехидратацията може да доведе и до опасни за бременността контракции.

И колкото и да сте уморени, целодневното лежане в леглото няма да намали умората ви. Това само ще задълбочи летаргията. Важно е да предприемате повече разходки на чист въздух, както и да практикувате някои леки упражнения и плуване.

Чувството на умора и отпадналост би трябвало да ви напуснат, когато влезете във втория триместър. В този момент ще изживеете емоционален и физически подем. Не пропускайте да му се насладите, защото с наедряването на плода, натоварването върху организма отново ще се увеличава.

Ако чувството на хронична умора и отпадналост продължи и през следващите месеци, то тогава говорим за наличието на проблем, най-често анемия. Това заболяване е опасно за плода. Поради това е добре да си направите кръвни изследвания при наблюдаващия ви гинеколог.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати