Как функционира имунната система на бременна с лупус

Бременни

Лупус еритематозус (ЛЕ) е системно автоимунно заболяване, чиято поява се свързва с генетична предразположеност с наличие на възприемчиви гени и някои фатори на външната среда. Това заболяване се среща по-често при жени, като са налице оплаквания за дискомфорт в мускули, стави, кожа, сърце, бъбреци, бял дроб и други.

Обичайно по време на бременност е налице отслабване на имунната защита на женския организъм с цел да се приспособи към чуждите плодни придатъци. На базата на тези твърдения се смята, че именно това е причината за ремисията на някои автоимунни заболявания по време на бременност.

Така например Ostensen и Villiger доказват, че хормоналните и имунологични нарушения по време на бременността оказват благоприятно въздействие върху ревматоидния артрит.

Интересен е феноменът, описан като фетално–клетъчен микрохимеризъм. Микрохимеризъм означава, че е налице генетичен материал и клетки в организма на майката, разменени между нея и ембриона по време на бременност. Известен е фактът, че фетална ДНК се открива в кръвта на майката още в първите 9 седмици на бременността.

Лаборатория

Този фетален микрохимеризъм обяснява донякъде защо автоимунните заболявания предпочитат женската популация. Клетки от плода преминават в майчината циркулация, където те могат да продължат да се размножават и съществуват в продължение на десетилетия.

Следователно голяма част от автоимунните заболявания могат да бъдат хроничен отговор на майчиния организъм към този на плода. Например при жени, бременни с бебе от мъжки пол, клетките от мъжки произход се откриват само в анормални тъкани.

Много е важно всички жени, страдащи от СЛЕ и планиращи забременяване да направят задължителна консултация с ревматолог и акушер–гинеколог, за да се постигне нормална бременност, последвана от раждането на здраво бебе, което да направи щастливи своите родители.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати