Кои хора са застрашени от рак

Доктор

Американската асоциация по клинична онкология разпространи свой наръчник на онкофорум, който се проведе в Чикаго. В него е описано при кои хора има по-голям риск да заболеят от някои от най-разпространените и често срещани ракови заболявания.

Рак на белия дроб – според специалистите най-застрашени са пушачите, както и тези, които вече са отказали цигарите, но са пушили в известен период. Изложените на пасивно пушене хора също са в сериозен риск.

Застрашени са и всички, които работят в среда с някакви токсични субстанции, каквито са радон, арсен и др. или са облъчвани. Генетичното предразположение също е от значение, подчертават учените.

Рак на гърдата – според специалистите от Американската асоциация по клинична онкология, застрашени са жените, чийто менструален цикъл е дошъл преди 12-годишна възраст, както и дамите с настъпила менопауза след 55 години.

Специалистите твърдят, че по-сериозна опасност има и за жените, които пият противозачатъчни хапчета, както и дамите, които са родили първото си дете след 30-годишна възраст.

В наръчника се допълва още, че по-голям риск има при жените, които дълго време са били подложени на хормонално-заместваща терапия с прогестерон и естроген.

Пушачи

Опасността от заболяването е по-голяма и за онези, в чийто семейства има установен рак на дебелото черво или рак на гърдата. В наръчника се уточнява, че особено голям е рискът при жените, чийто майки са имали карцином на млечната жлеза, който е бил диагностициран преди навършени 50 години. Хората, страдащи от наднормено тегло, също трябва да обръщат по-сериозно внимание на здравословното си състояние.

Рак на маточната шийка – тук най-сериозна опасност да заболеят имат жените, които имат онкогенни типове от човешкия папиломен вирус, както и жените, които водят полов живот от твърде ранна възраст.

Внимателни трябва да бъдат и дамите, които сменят интимните си партньори често, пушачките и заразените с ХИВ-вируса. Да бъдат по-бдителни и дамите с наднормени килограми, както и тези, които са приемали контрацептиви, съветват в наръчника. Не на последно място учените посочват и жените, които имат майка или сестра със същото заболяване.

Рак на тестисите – специалистите смятат, че опасността е по-голяма при мъжете, които имат някакво анормално развитие на тестисите, мъжете, които са инфектирани с ХИВ-вируса, както и онези, които имат проблеми с Х-хромозомата. Да бъдат особено внимателни към здравето си и мъжете, които имат близък роднина, заболял от този вид рак.

Рак на простатата – американските специалисти твърдят, че от този вид рак най-застрашени за фамилно обременените, господата над петдесет годишна възраст и афроамериканците.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати