ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да изтребим 2 кила бактерии в организма ни?

Как да изтребим 2 кила бактерии в организма ни?

Болни хора

Можете ли да си представите, че в тялото ни и върху него живеят 2-3 килограма бактерии (не всички от тях вредни)? Само в устата те са около 40 000. Докато се целуваме пък си разменяме към 300 вида бактерии.

Бактериите приемаме чрез храната, мръсния въздух, мръсните ръце. За щастие обаче организмът ни притежава армия, които да се бори с бактериите, наречена имунна система.

Но когато имунната система отслабне, идват болестите една след друга. Най-често това се случва през есента и зимата.

Какво да правим?

Не тичайте веднага към аптеката за лекарства, които изкуствено да стимулират отбранителната система. Имуностимулантите не са съвсем безвредни. Както при всяко лекарство и те имат странични ефекти. В допълнение прекомерната активност на имунитета е опасна сама по себе си. Неговата задача е да убива нарушителите, проникнали в организма (вируси, бактерии, гъбички). А хиперактивната имунна система може да започне война не само срещу вируси и бактерии, но срещу сърцето, ставите, кожата, да предизвика алергични заболявания, да доведе до смъртоносен инфекциозно-токсичен шок.

Ето няколко съвета за хората с отслабена имунна система:

Как да изтребим 2 кила бактерии в организма ни?

1. Започнете да се храните правилно

Мазнините, белтъчините и въглехидратите са нужни на имунната система, за да функционира нормално. В зеления грах се съдържат пробиотици, които спомагат чревната флора. Лукът и чесънът убиват микробите. Листата от целина укрепват тялото, имат антисептично и противовъзпалително действие.

Вкусните малини например са природен антибиотик, притежават антивирусно и антибактериално действие. Месото, яйцата и млечни продукти съдържат животински протеини, необходими за формирането на силен имунитет.

2. Опитайте се да спите повече

Добре отпочинало и възстановено през нощта, организмът е много по-ефективен в борбата с болестите.

Как да изтребим 2 кила бактерии в организма ни?

3. Движете се повече, занимавайте се със спорт

На имунната система добре действат фитнесът, басейнът. Зимата е много полезно да карате ски, скейт или просто да се разходите в планината или парка.

4. Закалявайте се

През лятото - с плуване, разходки, слънчеви бани. През зимата не е необходимо да се гмурнете под замръзнало езеро или да излезете една кофа с ледена вода върху себе си. Това безусловно е ефективно, но по-добре е просто да започнете деня си с душ, като постепенно преминавайте от топла към хладка и след това за кратко студена вода.

Как да изтребим 2 кила бактерии в организма ни?

5. Радвайте се на живота

Нашата психика е способна да въздейства на имунната система. Положителните и приятни емоции, здравият смях допринасят за производството на ендорфин - хормонът на радостта, който се явява здрава защитна стена срещу всяко заболяване.

6. Опитайте се да намалите

Основните врагове са: лошата околна среда, пушене, злоупотребата с алкохол, безумен прием на лекарства.

Рейтинг

5 5
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Evgeny
Evgeny
19.06.2013 20:57
- Бактериите са 100гр, не 2кг.
- Патогените са сведени до абсолютен минимум, т.е. тези, които остават (въпросните 100гр.) са абсолютно необходими и инунната система изобщо не се опитва да се избави от тях.
4
1