Някои продукти имат невероятното свойство да пречистват човешкото тяло от вредните въздействия на околната среда, в това число и от смога, твърдят канадски учени.
Според тях на първо място в списъка на пречистващите от смог продукти са доматите. Тяхното голямо предимство е веществото ликопен, което защита клетките от неблагоприятното въздействие на околната среда.
И ако при повечето зеленчуци полезните вещества намаляват при топлинна обработка, то при доматите нещата не стоят така. След две минути задушаване или варене количеството на безценния ликопен в доматите се увеличава с една трета.
Освен това един по-едър домат осигурява една трета от дневната ни нужда от витамин С. В доматите има калий, магнезий и калций, а също така желязо и цинк.
Най-голямо съдържание на ликопен има в чери-доматчетата, а едрите розови домати имат повече витамини А и К. Ако имате възможност, купувайте домати на клонки.
Млякото също е помощник на тялото ви в борбата със смога. То поема токсините и вредните вещества, които попадат в организма заедно с въздуха, и ги изкарва от него.
Освен това млякото е основен доставчик на калций и фосфор, без които не може да има здрави зъби, коса и кости. Освен това калцият и фосфорът са изключително важни за добрата работа на нервната система.
Зехтинът е много полезен в борбата на организма с вредните въздействия. Той съдържа витамин Е, който е един от най-важните антиоксиданти.
Той защитава организма от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, цигарения дим, замърсения въздух и радиацията.
Зехтинът намалява нивото на вредния холестерол в кръвта, затова се препоръчва на всеки, който иска да има по-дълго време здраво сърце и кръвоносни съдове.
Рафинираният зехтин няма аромат, но няма и витамини. Нерафинираният е богат на витамини и има ярко изразен вкус, което го прави идеално допълнение за салати. Най-добър е студено пресованият зехтин. Той трябва да се съхранява в хладилник.
Киселото зеле също ще ви помогне да се борите със стреса, който тялото ви изпитва заради въздействието на смога. В зелето има много целулоза, която събира като прахосмукачка цялата мръсотия, попаднала в организма.
Освен това зелето е идеален източник на витамин С. Прясното зеле е полезно, но киселото помага да се възстанови баланса на минерални соли в организма. Млечнокиселите бактерии, които живеят в киселото зеле, укрепват имунитета.