Затлъстяването повишава риска от рак

Рак
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Свръхтеглото може да увеличи опасността от най-малко десет вида рак, съобщават учените. Става дума за най-разпространените онкологични заболявания – рак на матката, жлъчния мехур, черен дроб, дебело черво и др, пише британското издание Дейли телеграф.

Проучването е обхванало повече от пет милиона британци, които са над 16-годишна възраст и са били проучвани в продължение на 7 години и половина.

Всички участници са били здрави в началото на проучването, но с течение на времето почти 167 хиляди човека от тази група за заболели от онкологично заболяване.

Индексът на телесната маса е свързан със 17 от 22-та най-разпространени тумора във Великобритания, твърдят учените.

Затлъстяване

Индексът на телесната маса или ИТМ представлява съотношението между теглото и ръста. Стойност над 30 точки се приема за затлъстяване при възрастните хора, а между 25 и 30 се приема за предзатлъстяване.

Специалистите поясняват, че всяко увеличаване с пет точки на ИТМ довежда и до увеличаване на опасността от разболяване на някои от най-разпространените ракови заболявания.

Всеки 18 излишни килограма при господата и 12 при дамите увеличават риска от рак на пикочния мехур и бъбреците с 31 на сто, рак на черния дроб с 19 на сто и левкемия с 9 %.

Според специалистите жените дори рискуват да се разболеят от рак на матката с 62 на сто повече, опасността от рак на яйчниците е повече с 9 %, а рискът при рак на маточната шийка е с 10 % по-голям.

Доктор Кришан Баскаран, който работи в Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина, пояснява, че ИТМ влияе на различните видове ракови заболявания – рискът от рак на матката, например, се увеличава значително при по-високи стойности на ИТМ.

Базирайки се на тези резултати, британските специалисти смятат, че около 12 хиляди случая на най-често срещаните видове рак, които са регистрирани във Великобритания всяка година, вероятно имат връзка със затлъстяването.

Според специалистите наднормените килограми са фактор при 41 на сто от случаите на рак на матката и при 10 % от случаите на рак на дебелото черво, бъбреци, черен дроб във Великобритания.

Смята се, че в следващите 12 години населението ще качи още четири килограма при възрастните, което от своя страна ще причини около 3800 нови случая на рак за година.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати