Затлъстяване застрашава пасивните пушачи

Пасивен Пушач

При пасивните пушачи има реална опасност от затлъстяване, твърди едно скорошно проучване. Професор Бенджамин Бикман, който работи в университета Бригам Янг в Юта, твърди, че най-застрашени в това отношение са децата.

Ако родителите пушат, при малчуганите има сериозна опасност от заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, както и от проблеми с метаболизма, категорични са специалисти.

Вторичният дим от цигарата съдържа над 4000 химикала, като за някои от тях е известно, че са токсични, а за други е известно, че могат да предизвикат онкологично заболяване.

Заедно с професор Бикман е работил и неговият колега – професор Пол Рейнолдс. Двамата специалисти са решили да проверят има ли изобщо връзка между цигарения дим и метаболизма на човек и ако има, то каква е тя и по какъв начин вреди той.

Изследователите били любопитни и по какъв начин пушачите стават резистентни към инсулина, което пък от своя страна води до натрупване на килограми. Изследването на двамата учени и техния екип е проведено с помощта на гризачи.

Цигара

Мишките са били изложени на цигарен дим, след което е направен анализ на метаболизма им и реакцията на гризачите към дима. Оказва се, че гризачите, които са пасивни пушачи, са напълнели, а учените обясняват, че промяната е на клетъчно ниво.

Димът е накарал липида керамид да промени митохондриите в клетките, а това пречи на нормалните клетъчни функции и не позволява на клетките да реагират на инсулина.

Професор Рейнолдс обяснява, че ако човек е резистентен към инсулина, тялото ще се нуждае от по-голямо количество инсулин.

После, когато нивото му се покачи, в организма започват да се произвеждат мазнини. Учените смятат, че за да се избегне напълняването при пасивните пушачи, трябва да се потисне липидът керамид.

Специалистите са третирали мишките, които са участвали в изследването, с мириоцин и твърдят, че той успява да блокира керамида. Благодарение на това гризачите не са напълнели и всъщност не са имали никакви проблеми с метаболизма.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати