Причини за подуването на корема

Болка в Стомаха

Подуването на корема често е резултат от издуване на стомашната кухина, в резултат от изпълването с газове или течности. Има обаче различни болестни състояния, които могат да бъдат причина за издуването на коремната област у човека.

Това състояние може се наблюдава при заболявания като цироза, сърдечна недостатъчност, анемия или от претоварване на организма с течности.

Най-честите причини, които довеждат до подуване на корема, са изпълването му с газово съдържимо, синдром на раздразнените черва и запек. Също трябва да се изключат възможно наличие на миома на матката (доброкачествен тумор, който може да нарасне много), асцит (течност в корема), кисти, кървене и други.

Подуването на корема често се среща при хора с непоносимост към лактоза, при бактериални отравяния, при инфекциозно носителство, цьолиакия и други. Също може да е налице при запушване на червата от туморни образувания, чужди тела, тромбоза и панкреатит.

Симптомите, които могат да съпътстват подуването на корема включват гадене, повръщане, често оригване, диария, болки в корема и задух.

Прегледа на Корема

Диагностиката цели да се уточни причините за подуването на корема. Трябва да бъде снета щателна анамнеза за това с какво се храни човека, налице ли са предшестващи заболявания, операции, подлагал ли се е на някаква диета. Също проявява ли алергии, приема ли някакви медикаменти.

Правят се кръвни изследвания определящи здравословното състояние на черния дроб, бъбреците. Прави се ултразвуков преглед, при нужда колоноскопия, ендоскопия или друго изследване.

Лечението е индивидуално, в зависимост от диагнозата и здравния статус на човека. Възрастта му също е от значение за определяне на подходящата терапия. Често само смяна на хранителния режим и менюто успяват да преодолеят състоянието на раздуване на корема.

Препоръчва се изключване от менюто на мазни и млечни храни, такива с високо съдържание на фибри. Също трябва да се избягва спането по гръб нощно време, а през деня е хубаво да се спортува.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати