Работата причинява стрес и затлъстяване

Работа

През месец февруари бе проведено проучване по инициатива на фондация Месец на сърцето, целящо да установи до какво може да доведе работата. Резултатите му показват, че над 40% от анкетираните чувстват, че работата им има негативно въздействие върху здравето им за последните 5 години.

Около 43% от анкетираните твърдят, че причината да не спортуват редовно, е работата им. И наистина – дългите часове на работното място се предпоставка за по-малко часове във фитнеса. Анкетата показва още, че работещите полагат и извънреден труд, като двама на всеки десет работят извънредно повече от 5 часа седмично.

Така например повече от една трета казват, че са качили килограми заради работата си, а почти половината казват, че работата им ги кара да се хранят нездравословно.

Основните оплаквания на работещите е, че дейността им ги прави уморени, стресирани и дебели. Животът в работата води до лошо хранене, пречи на всякаква физическа дейност и води до пристрастяването към лоши навици като пиене и пушене и то в големи количества.

Почти една четвърт от участниците в проучването казват, че работата им ги кара да пият повече алкохол, докато един от десет казва, че заради нея пуши повече.

Стрес

Организацията посочва, че лошата среда кара служителите да се опасяват за здравето си. Около 20 % от анкетираните се боят от инфаркт или друго сърдечно заболяване, а други 30% се опасяват от високо кръвно налягане.

Британската кардиологична фондация, чието дело е проучването, призовава работодателите да насърчават служителите си да отделят време ежедневно за подобряване на начина си на живот.

Представителите ѝ предупреждават, че затлъстяването, липсата на физическа активност и пушенето увеличават риска от коронарна болест на сърцето. В наши дни тя убива най-много британци.

Всеки желаещ може да се включи в програмата Здраве на работното място, като приеме 10-минутното предизвикателство за месеца на сърцето.

Проектът стартира на 16 февруари. През него работодателите ще насърчават подчинените си да отделят по 10 минути на ден за здравето си. Според организацията това време е напълно достатъчно, за да се постигнат видими резултати.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати