ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Колит и неговите симптоми

Колит и неговите симптоми

Колит

Колитът представлява възпаление на дебелото черво, като заболяването има две форми – остра и хронична. Острата форма на заболяването се среща често и от нея могат да заболеят както деца, така и възрастни хора.

Симптомите при острия колит са, на първо място, болки в областта на червата и чести позиви за дефекация. Обикновено изпражненията са течни, понякога са кашави и шуплести – възможно е в тях да се появи и кръв или слуз.

Обикновено болният вдига температура – около 38 градуса, вследствие на това се чувства и доста отпаднал. Заради честото изхождане болният се обезводнява бързо – езикът му става сух и червен. Много разпространен признак на острия колит е и повишаването на кръвното налягане.

Хроничната форма е всъщност възпаление на лигавицата на дебелото черво, като най-честият симптом е също болка, както при острата форма на заболяването. Разликата с острия колит е, че тук болката се усилва преди изхождане. След това болката обикновено отслабва.

Остър колит

Много често болният се оплаква от подуване на корема и усещане за тежест – в червата се усеща куркане, образуват се много газове. При хроничния колит се наблюдава редуване на запек и диария, като запекът е по-често срещан при хора, които водят заседнал начин на живот.

Когато състоянието се обостря, болният загубва апетит, вдига температура, езикът му се облага. Много често при случаи, когато се смята, че болният има хроничен колит, проблемът се оказва не възпаление на червото, а нарушение на функциите му. Това състояние е известно под различни наименования, едно от които е раздразнено дебело черво.

Острият колит най-често е причинен от инфекциозни агенти – салмонела, коли-бактерии и др. Възможно е да става дума и за неправилно хранене – много често остър колит се развива при хора, които са решили да спазват някаква диета.

В голяма част от случаите заболяването е съпроводено от остър ентерит. Хроничният колит се причинява от бактерии, глисти, токсични вещества, много чести диетични грешки, простуда и др.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Аз се казвам Иванка и съм на 62 години от Монтана. Страдах от колит придружен с подуване на корема, колики и трудно изхождане. Чудех се вече къде да отида, защото бях изпила много лекарства и много пробиотици, но спасение нямаше. Една съседка ми препоръча някаква добавка, която успокоява червата, маха газовете , оправя перисталтиката и помага както на стомаха така и на червата. Аз не вярвах, но имах ли избор. Започнах да пия, сутрин - вечер, сутрин вечер и още след 3 ден газовете се махнаха , а подуването спря. Бех като балон и се оправих. Не можех да повервам. Пих я тая добавка 6 месеца и се отървах от голем проблем.
Тука не дават да се пише име , затова ми пишете да ви пишем име. Моя имейл е vania110@
0
1
Потребител#200017
накрая абв.бг
7
0