След половин час по-малко сън напълняваме

След половин час по-малко сън напълняваме
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-56%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
40.00 лв.
Виж ››

Лишаването от сън с половин час на денонощие влияе негативно на процеса по обмяна на веществата и в резултат на това хората трупат излишни килограми, показа изследване на медицинския колеж Вейл Корнел.

Наднорменото тегло е пряко свързано с нивата на кръвна захар, а когато човек не си доспива инсулиновата му чувствителност става по-остра, като по този начин по-лесно се напълнява, твърди професор Шахрад Тахери от медицинския колеж.

Тахери е провел проучването с 522 доброволци, при които наскоро е бил диагностициран диабет тип 2. Участниците били разделени на 3 групи. При едните се провеждало лечение от стандартен тип, при вторите бил включен и специален режим на физическа активност, а при третата група, освен специален физически режим, бил назначен и режим на хранене към стандартното медикаментозно лечение.

Доброволците е трябвало също да спят по 7 часа на денонощие, което е прието за здравословната норма на сън при възрастни. При хората, които не спели достатъчно, са установени нездравословни промени.

Още в началото на проучването учените измерили теглото на участниците, като следели килограмите, обиколката на талията и иснулиновата им чувствителност им до края на изследването.

След половин час по-малко сън напълняваме

В края на проучването се оказало, че 72% от хората, които спали по 6 часа и половина на денонощие, вместо 7, са напълнели. След 6 месеца недостигът на сън е водил вече не само до затлъстяване, но и до инсулинова устойчивост, а след година 30-те минути недоспиване са повишавали риска от затлъстяване със 17%, а инсулиновата чувствителност с 39%.

До това заключение бе стигнало и изследване на учени от Калифорния. Те доказаха, че липсата на достатъчно сън предизвиква промени в дейността на мозъка и кара хората прекаляват с храната.

Всички тези открития потенциално могат да обяснят връзката между липсата на сън, напълняването и затлъстяването, категорични са учените, които продължават да изследват връзката между продължителността на съня и наднорменото тегло.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати