Симптоми при перикардит

Перикардит
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Перикардитът представлява възпаление и подуване на перикарда (външната серозна обвивка на сърцето). Той обикновено започва внезапно (остра форма) или с по-продължителна симптоматика (хронична).

Различаваме две форми на перикардит – остра и хронична. Симптомите на острия перикардит обикновено траят близо една седмица, през която болния се оплаква от остра и пронизваща болка в областта на гърдите и зад гръдната кост. Понякога тя е изместена малко в ляво и може да се разпростре към лявото рамо и врата.

При други хора болковият симптом не е толкова изявен и те го описват като натиск с различен интензитет в областта на гръдния кош.

Характерното за острия перикардит е, че болката се засилва при кашлица, дълбоко дишане, както и когато човека е в легнало положение. И ако в седнало положение тялото се наведе напред, то болката намалява.

В някои от случаите симптоматиката на перикардита може да се сбърка с тази на инфаркт. По тази причина е важна прецизното наблюдение на пациента.

Болка в гърдите

При хроничният перикардит обикновено е налице хроничен възпалителен процес, който може да доведе до появата на течност около сърцето (перикарден излив).

Най-честият и характерен симптом на хроничната форма на перикардит е болката в гърдите. Наблюдава се още недостиг на въздух при полулегнало положение, сърцебиене, субфебрилитет, цялостно усещане за слабост, умора, гадене. Понякога е налице и кашлица, подуване на корема и долните крайници.

Много от симптомите на перикардит са сходни с тези на други сърдечни и белодробни заболявания. И колкото по-скоро се диагностицират, толкова по-бързо може пациентът да получи правилна диагноза и лечение.

Например, въпреки че причината за остра болка в гърдите може да бъде перикардит, първоначалната причина може да се дължи на инфаркт или кръвен съсирек на белите дробове (белодробна емболия).

Причина може да бъде и прекарана сърдечна операция, сърдечен пристъп, след инфаркт, а също та възпалителни заболявания като лупус или ревматоиден артрит, травми в областта на сърдечния мускул, СПИН, туберкулоза, някои лекарства и редица други.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати