ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Липсата на витамин D причинява склероза

Липсата на витамин D причинява склероза

Липса на витамин D
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване, едно от най-честите на централната нервна система (главния и гръбначния мозък). Засяга както млади, така и по-възрастни хора. Нарича се множествена, защото се засягат множество пръснати зони от главния и гръбначния мозък.

Симптомите при множествена склероза са много разнообразни и варират значително при различните пациенти, както и в различните моменти от развитие на болестта при един и същ човек. Често срещани са сетивните нарушения като изтръпване, зрителните такива – намалено или пълна загуба на цветно зрение, двигателни нарушения - скованост, слабост, загуба на мускулна сила, координационни нарушения - промени в походката, скандиран говор, тремор, както и много други.

Често първите белези на множествена склероза се появяват на възраст между 20 и 40 години.

Клиничният ход на болестта е изключително разнообразен, в зависимост от това колко тежко е било възпалението. Последните проучвания доказвали, че има т.нар. географско разпространение на болестта, като жителите на държавите на север от екватора развиват много по-често множествена склероза, отколкото тези в южното полукълбо.

Всъщност, направеното изследване е на базата на данни от последните 50 години и е обхванало Италия, Сърбия, Норвегия, Швеция и Канада. Резултатите са категорични - излагането на слънчева светлина в детството и младежкия период е ключово за предотвратяване на множествена склероза в по-късен етап от живота.

В същото време Витамин D, с който човешкият организъм се снабдява посредством слънчевите лъчи, може да повлияе благоприятно и при пациенти с вече установено заболяване, за да бъде избегнато развитието на рецидиви.

Витамин D

Затлъстяването също е ключово за развитие на болестта. Учени от Харвардския университет доказали, че деца с тегло над 30 килограма на квадратен метър са много по-застрашени от развитие на склероза. Друга рискова група са пушачите, независимо дали са активни или пасивни.

Разбира се, има и генетична предразположеност към болестта, но тя може да бъде предотвратена, когато се вземат предвид гореизброените фактори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати