ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци за недостиг на витамин В9

Признаци за недостиг на витамин В9

Мигрена

Витамин B9, който е по-известен като фолиева киселина, е един от най-важните за здравето водноразтворими витамини. Той е необходим за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната.

Най-добрият източник са суровите зелени зеленчуци - маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещите майки - тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.

От друга страна, ако една бременна жена си набавя достатъчно количество фолиева киселина, тя може да намали риска от вродени увреждания на бебето до 70%, спомагайки за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките.

Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността на жените, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации.

Фолиева киселина

Дефицитът на витамин В9 е сериозен здравословен проблем, който е доста често срещан както при бременните и кърмещите майки, така и при по-възрастните хора. Причини за недостига на това вещество са: прием на определени медикаменти, злоупотребата с алкохол и заболяванията, при които са нарушени абсорбиращите функции на организма.

Симптомите, които се наблюдават при недостиг на фолиева киселина се изразяват в умора, раздразнителност, забавен поток на мисълта, възпаление и кървене на венците, диария и възпаление на езика. При децата това състояние може да доведе до спиране на растежа.

Когато нивата на витамин В9 са ниски, се касае за сериозен недостиг на червени кръвни клетки, които да пренасят кислород в тялото, тоест анемия. Симптомите за анемия включват блед цвят на кожата, умора, възпаления на устата и езика, главоболие и лоша концентрация.

Лечението може да се състои в прием на хранителни добавки с фолиева киселина, промени в диетата или преливане на кръв с червени кръвни телца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати