Признаци за недостиг на витамин В12

Витамин В12
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

В12 е водноразтворим витамин, един от осемте B-комплекс витамините. Той играе важна роля в осъществяването на телесните процеси. При недостиг тялото сигнализира с редица признаци и симптоми.

Витамин В12 е важен за производството на енергия, необходима за синтеза на мастни киселини. Освен това, той се използва за регенериране на фолиева киселина в организма и е от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Важен за клетъчния метаболизъм, витаминът е необходим за образуването на кръвта и регулацията и синтеза на ДНК.

Някои от признаците за недостиг на витамин В12 са същите или подобни на тези при дефицита на фолиева киселина, тъй като витаминът се използва при производството ѝ в организма. Ето кои са най-честите признаци за недостиг на витамин В12:

Жълтеница;

Подут език;

Слабост и липса на енергия;

Рязка загуба на тегло и липса на апетит;

Анемия с характерно намаляване на червените кръвни клетки в кръвта;

Главоболие

Злокачествена анемия, следствие на липсата на витамин В12 в кръвта;

Язви в устата, бледи устни;

Чупливи нокти и изтъняване на косата;

Замаяност, виене на свят;

Затруднена концентрация;

Депресия, тревожност, психоза;

Скованост, изтръпване на крайниците;

Неспокоен сън;

Диария;

Неспокоен сърдечен ритъм;

Намалена концентрация.

Обикновено състоянието дефицит на витамин В12 е следствие на неправилен хранителен режим. Храните, богати на витамина, са месо, черен дроб, черупчести, мляко и яйца.

И тъй като най-добрите източници на витамин В12 са продуктите от животински произход, за веганите и вегетарианците се препоръчва да се премине към алтернативен адекватен прием на витамина.

В някои случаи причинители на дефицита могат да са състояния като хроничен алкохолизъм, болест на Крон, малабсорбция, резултат от операция на корема или червата и злокачествена анемия.

Ако смятате, че страдате от дефицит на витамин В12, е най-добре да се консултирате с вашият лекар. Има тестове, които да изключат или потвърдят състоянието.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати