ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за парене в устата

Причини за парене в устата

Гадене
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Паренето в устата може да е следствие на не едно и две състояние. Тук ще намерите най-честите причинители на това неприятно усещане.

Може би най-честата причина за същински пожар в устата, е стоматитът. Това е заболяване на устната кухина, характеризиращо се с възпаление на лигавицата. Причинителите могат да бъдат както външни, така и вътрешни.

Когато причината е външна, тя се дължи най-вече на различи механични, химични и температурни фактори, които да повлияят на лигавицата на устата. Преди назначаване на лечението се проследява коя от трите причини е предизвикала възпалението.

Вътрешни причини за стоматит са най-често заболявания, като различни видове инфекции, общото отслабване на организма, срив в имунната система, стомашно-чревни болести и нарушен обмен на веществата.

От известно време насам заболяването глосалгия се обозначава с терминът стомалгия. Състоянието възниква внезапно и се характеризира със силно слюноотделяне или точно обратното - сухота в устата.

Болка в зъби

Освен чувството за парене, вкусовите усещания почти изчезват, а пациентът трудно движи езика си. Небцето и устните сякаш са изгорени от нещо и са изгубили чувствителността си напълно.

Друга причина за възникване на синдрома на изгаряне на устата, характеризиран с парене в областта, се класифицира като първичен или вторичен.

Първичният синдром на изгаряне на устата е, когато няма клинични или лаборатория аномалии, които могат да бъдат идентифицирани.

Изследванията показват, че в основата си състоянието е следствие на проблеми с вкуса и сетивните нерви на периферна или централна нервна система.

В други случаи чувството за парене в устата е следствие на медицински състояния. В тези случаи състоянието се нарича вторичен синдром на парене в устата.

Освен изброените причини, паренето в устата може да се дължи на още редица причини и заболявания, като дефицит на витамин В, недостиг на желязо, дефицит на цинк, гастроезофагеален рефлукс, менопауза, захарен диабет, химиотерапия, инфекция в устната кухина, депресия, тревожност, алергия към храни, протези, увреждане на нерви и други.

Състоянието е неприятно и изисква консултация със специалист, който да определи причинителя му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати