Доказано: Стволовите клетки лекуват зрението!

Зрение

Лечението със стволови клетки става все по-популярно. Днес повече от 70 болести могат да бъдат успешно повлияни чрез тяхното приложение.

Японските учени са едни от най-активните, що се отнася за открития в областта. През 2012 година професор Синя Яманака от Университета в Киото направи революционното откритие за метода на производство на стволови клетки от обикновени структурни елементи на организма, за което получи Нобелова награда по медицина.

Към настоящия момент правителството на страната планира да отдели 110 милиарда йени (820 милиона евро) за изследвания в тази сфера през следващите 10 години.

Подобна инвестиция е напълно оправдана особено след новините от последните дни. На пресконференция в град Кобе представители на държавния Институт за естествени науки Рикен изнесоха последните резултати относно лечението на зрението. А те са повече от впечатляващи.

През 2014 година учените предприеха първото в света присаждане на ретина, отгледана от стволови клетки. Пациентката бе на 70 години и страдаше от макулна дегенерация. Заболяването бе засегнало цялата част на ретината, като не бяха установени странични заболявания, свързани със зрението.

Макулната дегенерация е едно от най-страшните заболявания, тъй като може да направи дори всекидневните дейности невъзможни. Макулата е това, което ни позволява да виждаме ясно. Заболяването се появява с напредване на възрастта и се смята за естествено след 60-65 годишна възраст. До момента откритите методи за лечение отстраняваха проблема само временно.

Доказано: Стволовите клетки лекуват зрението!

Година след присаждането на ретината зрението на пациентката значително се подобрява. Не са регистрирани никакви странични заболявания. Според учените от Рикен това е поредното безспорно доказателство за ефективността на стволовите клетки и методите за лечение с тях.

Резултатите дават основание да се смята, че присаждането на ретина, отгледана от стволови клетки, е най-вероятният път за лечение на макулна дегенерация. Предстои провеждането на още изследвания в областта, но прогнозите са повече от обнадеждаващи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати