Слънцезащитните лосиони предизвикват безплодие?

Слънцезащита

Учени от университета в Копенхаген предупреждават, че почти половината от съставките, които обикновено са използвани в слънцезащитните лосиони, имитират ефектите от женския хормон прогестерон, който спира сперматозоидите да функционират нормално.

Така различните блокиращи слънчевите лъчи кремове могат да направят един мъж безплоден, като трайно нарушат състава на сперматозоидите. В свое изследване датските учени са установили, че лосионът прониква в кръвния поток през кожата, което влияе на целия организъм.

Резултатите на нашето изследване могат да обяснят отчасти все по-ширещия се стерилитет сред младите мъже в Европа и Северна Америка, казва водещият на изследването Ниелс Сканкебек от Датския университет.

Екипът от учените изследвал влиянието на 29 от 31 разрешени слънцезащитни продукта в САЩ и Европейския съюз върху живи и напълно здрави човешки сперматозоиди от пресни проби сперма, получени от няколко здрави донора. Оказало се, че почти половината от лосионите водели до хормонални отклонения. Най-честите от тях били нарушаване на нормалното функциониране на клетките на спермата, които ставали лениви и дори били умъртвявани.

За да се провери въздействието на химикалите върху сперматозоидите, учените поставили сперматозоидите в разтвор, който приличал на условията в женски маточни тръби. Откритието било наречено ефектът на прогестерон. Когато сперматозоид се сблъска с този женски хормон, калциевите йони в него се увеличават и го правят неспособен да оплоди яйцеклетката.

Слънцезащитните лосиони предизвикват безплодие?

От изследваните 29 разрешени лосиона 13 имали такова влияние върху мъжкия организъм. Оказва се, че ефектът започва при много ниски дози от химикалите, абсорбирани в кръвта през кожата.

Макар и разрешени в Европа и САЩ, вредните за мъжкия организъм продукти в лосионите са авобензонът – считан за една от най-важните съставки в слънцезащитните продукти, хомосалат, октил салицилат, октил метоксицинамат, октокрилен, оксибензон (също наречен бензофенон-3 или BP-3) и падимат.

В момента учените се опитват да разберат какво е влиянието на слънцезащитните лосиони върху женския организъм.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати