Болкоуспокояващите увеличават риска от сърдечна недостатъчност

Сърдечни проблеми

За милиони хора по света, използващи болкоуспокояващи, съществува повишен риск от сърдечна недостатъчност, алармират експерти. Последни изследвания показват, че неселективните нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен могат да увеличат риска от проблеми със сърцето.

Предишни проучвания по темата, свързани с тези лекарства, вече показаха, че честият прием на обезболяващи може да предизвика нарушения в сърдечния ритъм и повишен риск от инфаркт и инсулт. Във фокуса на учените са попаднали лекарствата от подгрупата на противовъзпалителните средства, известни като селективни COX-2 инхибитори. Те се използват най-често за контрол на болката и възпалението и обикновено се вземат от хора с артрит.

Новото изследване се базира на данни за почти 10 милиона потребители на нестероидни противовъзпалителни средства от Великобритания, Холандия, Италия и Германия, които са започнали приема им в периода между 2000 и 2010 година. Резултатите показали, че приблизително 19% от хората са имали един или друг проблем със сърцето, като около 35% от участниците са били приети в болница.

Рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава при употреба на никлофенак, ибупрофен, индометацин, кеторолак, напроксен, нимезулид и пироксикам и два СОХ-2 инхибитора – еторикоксиб и рофекоксиб. Повишеният риск от хоспитализация варира от 16 на сто – за напроксен, до 83 на сто – за кеторолак.

Изследователите също така са установили, че рискът от сърдечна недостатъчност се удвоява при приемане на високи дози от лекарствата диклофенак, еторикоксиб, индометацин, пироксикам и рофекоксиб. Отделно от това дори и при средни дози от индометацин и еторикоксиб се забелязва повишаване на риска за сърцето, показват още данните.

Сърдечна недостатъчност

Експертите смело заявяват, че тяхното изследване за пореден път е показало, че има съществен риск за общественото здраве, причинен от най-масовите обезболяващи. Допълнителна заплаха е, че повечето от тези лекарства са изключително разпространени и липсва алтернатива за страдащите от различни неразположения.

Тъй като сърдечни и ставни проблеми често съществуват съвместно особено при възрастните хора това проучване служи като напомняне на лекарите да внимават какво изписват на своите пациенти. Препоръчваме тези видове болкоуспокояващи да се изписват във възможно най-ниски дози и за съвсем кратък период от време, пише в заключителната част на изследването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати