Поредният разбит мит: Сокът от червена боровинка не лекува нищо!

сок от червена боровинка
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

В продължение на десетилетия хората вярваха, че сокът от червените боровинки може успешно да лекува инфекции на пикочния мехур. Сега обаче учени от няколко водещи световни лаборатории категорично доказаха, че това е поредният мит.

Резултатите са публикувани от Училището по медицина на университета Йейл, което е водещо в изследването, разбило мита около поредната супер храна. Учените посочват, че няма никакви доказателства, че червените боровинки могат по някакъв начин да се преборят със заболяванията на пикочния мехур, бъбреците или цистита.

Проучването обхванало две контролни групи жени, настанени в старчески домове, където инфекциите на пикочните канали са най-разпространени. На едната група бил предписан ежедневен прием на капсули с екстракт от червена боровинка, останалите участници приемали хапчета плацебо.

Таблетките от червена боровинка съдържали 72 mg активна съставка проантоцианидин, която е еквивалентна на малко повече от една халба сок от червена боровинка. Анализът на кръвните проби на пациентките показал, че лечението с червена боровинка няма никакво значение за количеството на белите кръвни клетки или бактерии в урината на жените – знаци за инфекции на пикочните пътища.

червена боровинка

В продължение на една година участниците и от двете групи взимали предписаните им лекарства. След края на периода учените сравнили показателите и установили, че разликата в количеството на бели кръвни телца и бактерии в урината на двете групи е около 0.1 %.

Резултатите от нашето проучване ясно показаха, че червената боровинка и продуктите, произведени от нея, не предотвратяват инфекции на пикочните пътища като цяло. Не успяхме да открием ползата от нея от гледна точка намаляването на вредните бактерии сред по-възрастните жени и не виждаме смисъл лекарства от боровинка да се предписват за подобен род заболявания, казва водещият на изследването проф. Маниша Мета.

Все пак не трябва и напълно да ги отричаме. Истината е, че те не могат да бъдат ефективни при лечението на инфекции на пикочните пътища, но и в никакъв случай не са и вредни. Дори високото съдържание на флавоноиди в тях засилва имунитета, подобрява здравето на сърцето, насърчава производството на добър холестерол и понижава кръвното налягане, заключва проф. Мета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати